Vești bune pentru pomicultori și agricultori. Recoltele de fructe, legume și cereale vor fi protejate de cel mai periculos inamic. Grindina a făcut ravagii în ultimii trei ani, în zona Fălticeni, iar producătorii au cerut sprijinul autorităților.
Soluția este tehnologia modernă pentru dispersia norilor. Mai precis, rachete antigrindină.
Specialiștii au ajuns de curând în teren și au stabilit locurile unde vor fi construite platformele de unde vor fi lansate aparatele cu propulsie.
Zona Fălticeni va avea trei puncte pentru lansarea rachetelor antigrindină.
Platformele vor fi construite în comunele Fântâna Mare, Horodniceni și Vulturești.
„Cu mare bucurie vă pot anunța faptul că am derulat primele acțiuni la nivelul județului Suceava, pentru identificarea primelor opt puncte de lansare pentru rachetele antigrindină.”, a declarat Claudia Gogu, director al Direcției pentru Agricultură Suceava, în exclusivitate pentru Cronica de Fălticeni.
„Zona Fălticeni este foarte bine acoperită!
Miercuri am fost în această zonă și pot să vă spun că vom avea puncte de lansare pe Vulturești, Fântâna Mare și Horodniceni.”
Rachetele antigrindină vor proteja și livezile din Fălticeni, Rădășeni și Bunești,
Claudia Gogu a mai precizat că fiecare punct în parte va fi operat de un personal format din nouă lucrători. Asta înseamnă că pe platformele cu rachete antigrindină zona Fălticeni vor lucra 27 de persoane.
Punctele de lansare vor fi operaționale peste doi ani
Directorul Direcției Agricole Suceava mai spune că în curând va da publicității hărțile cu zone de acoperire ale acestor platforme concepute să asigure protejarea întregului bazin pomicol din zona Fălticeni.
Punctele cu rachete antigrindină vor fi operaționale abia peste doi-trei ani.
În momentul de față este întocmit un studiu de prefezabilitate care a identificat ca oportună înființarea unui număr de 18 puncte de lansare pentru județele Suceava și Botoșani.
Până atunci urmează construcția platformelor, dotările și licitațiile de rigoare.
Investiția va fi suportată integral din fonduri guvernamentale.
La nivelul județului Suceava vor fi amplasate opt puncte de lansare, iar în județul Botoșani vor fi zece. Valoarea investițiilor va fi de aproximativ 22.000 de lei.
Grupul de rachete va asigura protecția culturilor agricole de pe 515 hectare din cele două județe, a populației, infrastructurii și bunurilor din 201 localități care sunt expuse căderilor masive de grindină.
Rachetele vor dispersa iodură de argint
Investiţia va conduce la diminuarea vulnerabilităţii producţiei agricole şi a comunităţilor rurale faţă de fenomenele meteorologice periculoase, fiind o măsură de susţinere a producţiei de fructe, legume şi cereale şi de reducere a vulnerabilităţilor agriculturii meteo-dependente.
Racheta antigrindină este o rachetă nedirijată, cu un calibru de 82,5 mm, lungime de 1,4 m, care transportă o încărcătură de 660 grame material activ pe bază de iodură de argint și îl dispersează de-a lungul traiectoriei la o altitudine de 2,5 – 6,5 km, timp de 40 – 45 de secunde.
Scopul activității de combatere a grindinei este acela de a reduce semnificativ dimensiunea finală a grindinei care cade la sol, iar dacă este posibil o transformă în totalitate în picături de ploaie.