Zile cu soare, fericire și zâmbete. Elevii din Boroaia au participat la Școala de vară „Binecuvântată fii copilărie”Educație

Zile cu soare, fericire și zâmbete. Elevii din Boroaia au participat la Școala de vară „Binecuvântată fii copilărie”

       Accesări: 1230

Vacanța de vară aduce bucurii nebănuite. Deși liniștea s-a așezat în clase, glasul copiilor se aude în locuri unde prinde contur „Școala de vară”. Elevii din comuna Boroaia au fost invitați să participe și anul acesta la una dintre cele mai interesante și frumoase programe care le sunt dedicate în totalitate.

80 de fete și băieți au răspuns afirmativ și, astfel, s-au îmbogățit la Școala de vară „Binecuvântată fii copilărie”.

Calendarul activităților s-a dovedit unul divers, atractiv și bine structurat, astfel încât participanții au avut parte de un buchet de momente de calitate.

Profesoara de religie Georgeta Meleștean afirmă că elevii au participat la activităţi instructive, liturgice, culturale, socio-educative şi filantropice, care să răspundă dezideratului multidimensionalităţii educaţiei.

Tinerii din comuna Boroaia s-au reîntâlnit cu profesorii la ateliere de lectură interpretativă/comprehensivă de texte sapienţiale şi biblice fie de scriere creativ-reflexivă, au participat la evenimente culturale diverse, la programul de rugăciune al parohiei, dar și la ateliere de creație, pictură de icoane pe sticlă, pictură pe pietre, origami.

Profesoara de religie Georgeta Meleștean afirmă că nu au lipsit concursurile și competiții sportive, jocurile de echipă, ateliere de gastronomie, tradiții și meșteșuguri, dar și activități de voluntariat Vizidom “Bine de la om la om”.

Alături de cadrele didactice și de voluntarii implicați în proiect, preotul paroh Ionel Meleștean și profesoara de religie au încercat în cadrul acestor întâlniri rememorarea și promovarea valorilor moral creștine în rândul elevilor, educarea unor virtuți creștine și cultivarea comportamentului moral-religios.

Organizatorii mai spun că participanții au învățat cum să păstreze tradițiile și meșteșugurile strămoșești la atelierele practice conduse de profesorii Maria Berariu, Mihaela Dulgheru, Lăcrămioara Papuc, Maria Măriuța, Cristina Ciobanu și Florentina Andrioaia.

Activitățile au adus în prim plan și elemente care țin de meșteșuguri la îndemâna oricui. Cusutul sacilor pentru lavandă, pictură pe pietre, pictura pe sticlă a icoanelor, împletitul brățărilor, cruciulițelor și lucrul manual au scos la iveală îndemânarea micilor suflete.

În fiecare zi după o masă copioasă, în cea de-a doua parte a zilei, tinerii și-au putut exprima dragostea și pasiunea pentru artele sufletului. Pentru a le cultiva simțul civic și gospodăresc, copii au ajutat la gătit, așezat masa, spălat vesela și la acțiuni de ecologizare în jurul bisericii, plantarea de flori la morminte, ca respect și o aducere aminte a celor plecați dintre noi.

Într-o incursiune în trecut, elevii din Boroaia au aflat despre primii învățători ai scolii din Bărăști și alți oameni de cultură care au locuit și locuiesc in această așezare rurală încărcată de liniște și frumos.

La Școala de Vară din satul Bărăști au fost zile de zile cu soare, fericire și zâmbete, dar și cu deplină binecuvântare.

Alături de reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, inspector profesor Daniela Ceredeev, care i-a antrenat pe toți cei prezenți în jocuri interactive, acestea având ca scop evidențierea cunoștințelor religioase, au mai fost prezenți părintele protopop Adrian Dulgheriu, primarul Vasile Berariu, și profesoara Lucia Moroșan, directorul Școlii Gimnaziale „Vasile Tomegea”.

La activități au luat parte și foști profesori.

Profesoara Georgeta Meleștean susține că ideea organizării Școlii de Vară „Binecuvântată fii copilărie” vine din necesitatea de a ne apăra valorile culturale și religioase tradiționale, în același timp, cultivând în mintea și preocupările elevilor repere sănătoase.

Prin această tabără s-a urmărit unirea tinerilor cu Hristos și apropierea lor de Biserică strămoșească, dar și creșterea lor frumoasă în tinda bisericii, pentru ca ei să devină la rândul lor, peste ani, propovăduitori ai dreptei credințe.

ȘTIRI