Momente de bucurie sufletească și rugăciune. Mănăstirea Buciumeni și-a sărbătorit hramul în ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul chinoviei de maici și patronul spiritual al bisericii din lemn. Numeroși credincioși au ținut să ia parte la Sfânta Liturghie, oficiată în sobor.
Alături de părintele protosingel Petru Cucu au participat preotul Petru Irimescu, de la Biserica Albă din Rădășeni, preotul Constantin Pavel, de la Biserica Sfântul Mucenic Pantelimon din Fălticeni, și preotul Cătălin Nichiforeasa, de la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Oprișeni.
Slujba s-a desfășurat în atmosfera intimă din biserica istorică Buciumeni, ctitorită acum peste 300 de ani în urmă.
Anul acesta, ocrotitorul mănăstirii Buciumeni este sărbătorit în Săptămâna Luminată, fapt mai rar întâlnit, însă, cu toate acestea, creștinii i-au dat cinstea cuvenită Sfântului Mucenic Gheorghe.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie, una cu tipic aparte în această perioadă, au fost date de maicile din corul mănăstirii.
Preotul Petru Irimescu, cel mai în vârstă dintre preoții prezenți în sobor, s-a adresat credincioșilor cu un cuvânt de învățătură evocând aspecte din viața Sfântului Gheorghe, dar și faptul că voievodul Ștefan cel Mare este cel care l-a așezat pe acealși sfânt pe steagurile de luptă ale oștenilor Moldovei.
Preotul Irimescu le-a transmis, la final, celor care poarte numele muncenicului sărbătorit pe 23 aprilie, să fie sub ocrotirea Sfântului Gheorghe.
Vremea superbă i-a îndemnat pe credincioși să fie prezenți în număr mare la hramul bisericii din lemn, momunent istoric așezată pe dealul din poienița Dumbrăvii Minunate.
Oaspeții au fost întâmpinați cu bucurie de stavrofora Maria Mălăescu, stareța Mănăstirii Buciumeni, ostenitorii fiind invitați la agapa creștină, după încheierea slujbei de hram.
În urmă cu 10 ani, stareța Maria Mălăescu demara în acțiunile de restaurare ale bisericii din lemn, cu ajutorul Arhiepiscopiei Sucevei și al unui restaurator, reușind să salveze biserica de la degradare completă.







