Zi de hram la Biserica Albă din Rădășeni. Preoții și credincioșii i-au sărbătorit pe Sfinții Apostoli Petru și PavelReligie

Zi de hram la Biserica Albă din Rădășeni. Preoții și credincioșii i-au sărbătorit pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel

       Accesări: 6304

Clipe de sărbătoare și bucurie sufletească. Biserica Albă i-a prăznuit sâmbătă, 29 aprilie, cu ocazia hramului, pe ocrotitorii parohiei și ai satului Rădășeni. Numeroși credincioși au asistat la Sfânta Liturghie închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel, numiți și corifeii apostolilor, adică cei mai mari între cei doisprezece apostoli.

Sărbătoarea încheie ciclul celor câtorva zile de post, experiență ce presupune fapte bune, post alimentar și rugăciune.

Patronii spirituali ai parohiei rădășenene au fost sărbătoriți așa cum se cuvine, Sfânta Liturghie fiind oficiată de un sobor de preoți.

Preoții parohi Petru Irimescu și Constantin Aioanei au fost înconjurați de preoți ai parohiilor din Rădășeni, Lămășeni și Fălticeni, arhimandritul Ștefan Gușă de la mănăstirea Vadu Negrilesei și preotul Daniel Panțîru de la Mănăstirea Guranda.

Din soborul celor 12, întocmai numărului apostolilor, au mai făcut parte alți doi preoți veniți din Transilvania și Basarabia.

Pregătirile pentru hram au fost făcute din timp, Biserica Albă fiind înfrumusețată cu numeroase ornamente de flori.

Lăcașul, un adevărat loc de pelerinaj în tot timpul anului, unde oameni din toată țara vin pentru ajutor în problemele lor, s-a dovedit, ca de obicei, neîncăpător pentru cei dornici să asiste la Sfânta Liturghie.

În semn de prețuire față de preotul Petru Irimescu, numeroși pelerini au ținut să-i ofere, la ziua onomastică, buchete de flori, daruri și mulțumiri pentru activitatea pastorală, liturgică și duhovnicească.

Unii dintre aceștia au ținut să îmbrace portul popular, așa cum se obișnuia odinioară la zilele de sărbătoare. Printre invitați s-a numărat și Neculai Perju, primarul reales al comunei Rădășeni.

Creștinii veniți la Biserica Albă s-au putut închina la icoana făcătoare de minuni „Portărița”, adusă de la Muntele Athos, așezată în această biserică de peste un veac, dar și la baldachinul cu moaștele mai multor sfinți.

Slujba s-a desfășurat după tipicul rânduit unei zile de hram, în cadrul acesteia fiind pomeniți ctitorii, binefăcătorii, ostenitorii acestui sfânt lăcaș, împreună cu toți cei prezenți la ziua de hram.

Cuvântul de învățătura i-a aparținut preotului Daniel Panțîru, de la Mănăstirea Guranda, în cadrul căruia i-a descris pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel ca pe două flori. Cu ajutorul unor exemple din viața celor doii corifei, preotul Mănăstirii Guranda le-a transmis credincioșilor câteva gânduri înălțătoare de suflet, în care au fost evocate legăturile pe care faptelor apostolilor Petru și Pavel le fac cu trecut și prezentul, importanța lor în contextul acelor vremuri grele, când creștinii prigoniți se rugau în catacombe, în timp ce creștinii de astăzi, care se bucură de libertate, se pot ruga în biserici aflate aproape în tot locul.

În același cuvânt de învățătură au fost subliniate întâlnirile pe care Mântuitorul Hristos le-a avut cu cei doi apostoli și modul cum aceștia au împrăștiat semințele credinței în lume.

Înainte de încheierea Sfintei Liturghii, preoții i-au împărtășit pe toți cei care s-au pregătit pentru taina Sfintei Împărtășanii, așa cum se procedează în această zi de sărbătoare și bucurie sufletească.

La finalul slujbei, preotul paroh Constantin Aioanei le-a mulțumit tuturor celor care au participat, preoți și credincioși, consilierilor parohiali și celorlalți membrii ai bisericii care s-au implicat la partea organizatorică.

Ca în fiecare care an, preotul Petru Irimescu, unul dintre cel mai iubiți preoți din țară, a fost sărbătorit în mijlocul bisericii, unde a primit tortul aniversar și urările cuvenite.

După încheierea Sfintei Liturghii cei prezenți au fost invitați să ia parte la tradiționala agapă creștină.

ȘTIRI