Infrastructura rutieră deficitară și neadaptată nevoilor actuale de mobilitate continuă să-i nemulțumească pe șoferi. Nu doar pe aceștia, ci și pe transportatorii suceveni care s-au raliat unui protest masiv prin care cer construirea de autostrăzi în Bucovina și Moldova. Un convoi format din 90 de camioane a traversat sâmbătă, la amiază, municipiul Fălticeni, spre locul unui miting prin care atrag din nou atenția autorităților.
Claxoanele mașinilor de tonaj, pe care scriau „Bucovina vrea Autostrăzi”, au răsunat pe tot traseul urmat de protestatari.
Transportatorii au plecat din Suceava spre localitatea Cristești, județul Iași, locul de întâlnire pentru miile de nemulțumiți din acest domeniu, care s-au săturat să aștepte demersuri concrete pentru construirea autostrăzilor.
Două echipaje ale Poliției Rutiere și unul de la Poliția Locală din Fălticeni au dirijat traficul auto în zona străzilor Sucevei, la intersecția cu strada Victoriei (Blocul Turn) și de la 2 Grăniceri.
În semn de solidaritate cu transportatorii, unii șoferi fălticeneni au claxonat și ei.
Manifestul transportatorilor de marfă se desfășoară în județul Iași, unde sucevenii s-au alăturat colegilor de breasă din restul Moldovei.
Protestatarii speră ca vocea lor să fie auzită.
Autostrăzi pe hârtie
La 30 de ani de la Revoluție, zona Moldovei nu are nicio autostradă. Autoritățile au tot vorbit și promis construirea acestora, și pentru această parte de țară, însă ele există doar pe hârtie.
Este vorba despre proiectele autostrăzilor A7, A8, A13 și A14.
Cele patru mari proiecte rutiere sunt în curs de proiectare sau planificate pentru a fi scoase la licitație. Acestea pentru a lega Moldova de Transilvania, Muntenia și Maramureș.
Autostrada A7 (430 km) va începe de la Siret, spre Suceava, Pașcani, Bacău, Focșani Buzău și Ploiești, iar Autostrada A8 (300 km) va pleca din Iași spre Târgu Neamț, Târgu Mureș, în timp ce Autostrada A13 (160 km) va avea include ca traseu orașele Bacău, Onești, Brașov.
Autostrada A14 (335 km) va porni de la Suceava spre Vatra Dornei, Bistrița și Baia Mare.
În cadrul licitației nu este încă specificat dacă noua șosea va fi autostradă sau drum expres, ci este menționat doar „drum de mare viteză”.
Proiectantul care va realiza studiul de fezabilitate are ca sarcină și realizarea unei analize detaliată pe baza unui studiu de trafic, din care să reiasă categoria drumului de mare viteză, adică dacă va fi drum expres sau autostradă.
Autostrada Moldovei (A7)
Autostrada Nordului (A14)