Visul profesorului Ioan Ilișescu s-a făcut praf. Lucrările pentru demolarea vechiului spital au continuat și după protestul extrem. Ce destinație putea avea clădireaLocal

Visul profesorului Ioan Ilișescu s-a făcut praf. Lucrările pentru demolarea vechiului spital au continuat și după protestul extrem. Ce destinație putea avea clădirea

       Accesări: 4773

Vis și plan făcut praf. Ioan Ilișescu nu a putut opri demolarea vechiului spital din Fălticeni, oricât a încercat. Nu a convins pe nimeni, deși a apelat la un gest disperat și un protest extrem.

Clădirea fostei unități medicale este acum un morman de moloz.

Ca să oprească lucrările, el s-a urcat pe ruinele imobilului, punându-şi viaţa în pericol. S-a strecurat pe lângă excavator, în timp ce acesta era în funcțiune, și s-a dus direct pe capătul clădirii care încă mai era în picioare.

S-a dat jos după câteva zeci de minute, timp în care a refuzat orice propunere de a coborî și de a nu se expune inutil pericolelor.

Ce a vrut, de fapt, Ioan Ilișescu?

Profesorul de istorie, care a lucrat 17 ani la Direcția pentru Cultură Suceava, a vrut ca vechiul spital să fie păstrat în forma actuală și să i se dea o altă destinație.

Săptămâna trecută, Ioan Ilişescu a solicitat Ministerului Culturii, prin Direcția pentru Cultură Suceava, în mod oficial, să înscrie clădirea vechiului spital în lista monumentelor de patrimoniu.

Așa a crezut că va salva clădirea de la demolare.

Autoritățile locale au înștiințate cu câteva zile înaintea începerii demolării, privind începerea procedurii de clasare a clădirii și, ca atare, dărâmarea clădirii este blocată.

După două zile, primarul Cătălin Coman anunța că, demolarea va începe de luni, 15 septembrie.

Potrivit unui document remis Primăriei Fălticeni, solicitarea de clasare avea vicii de procedură şi din acest motiv a fost retrasă.

Ioan Ilișescu nu s-a împăcat deloc cu ideea demolării vechiului spital, pe locul căruia va fi construită o parcare cu 200 de locuri, spații verzi, alei pietonale și căi de acces.

După începerea lucrărilor, el și-a făcut apariția pe șantier, s-a urcat pe clădire și, ulterior le-a spus jurnaliștilor ce avea pe inimă.

Ioan Ilișescu și-ar fi dorit ca măcar capela din mijlocul clădirii medicale să fie păstrată. În condițiile actualului proiect, păstrarea acestui lăcaș, închis de comuniști în anul 1947, era un aspect imposibil de realizat.

Profesorul s-a întors în zona șantierului, dar n-a mai urcat pe clădire. A asistat la demolare, făcând declarații, fotografii și filmări, acestea din urmă pentru arhiva personală.

Întrebat ce ar fi vrut să facă din vechiul spital, Ioan Ilișescu a spus că sugera, la parter, înființarea unui Muzeu al Serviciului Sanitar din România, pentru că ar fi unic în țară. La etaj era propus un muzeu al pictorilor fălticeneni.

Fost consilier local, cu două mandate

Ioan Ilișescu a avut două mandate de consilier local la Fălticeni. În cei opt ani nu a făcut niciun demers sau o propunere privind introducerea clădirii spitalului în patrimoniul local.

El a subliniat că era de datoria municipalității și stătea în puterea autorității locale, respectiv a Primăriei Fălticeni, de a face un astfel de demers.

Acum că imobilul sanitar este deja istorie, profesorul Ilișescu pare că deține un secret și spune că „nu dă relații”.

Rugat să dea câteva detalii, el a lăsat să se înțeleagă faptul că trebuie doar să așteptăm. Momentul oportun va veni.

ȘTIRI