Prognoza meteorologilor s-a adeverit. Un nou episod de vreme extremă s-a produs marți, 24 august, în nordul Moldovei. La orele amiezii, asupra municipiului Fălticeni s-au abătut ploi torențiale asociate cu gheață.
Furtuna a apărut la scurt timp, iar vântul puternic a produs stricăciuni în mai multe zone ale orașului.
Acoperișurile de la blocurile 7, 82 și 2B de pe străzile Trandafirului, Sucevei și Nicolae Bălcescu au fost deteriorate, plăci din azbest și bucăți de scândură fiind smulse și aruncate peste bloc, direct în stradă.
Mai mulți copaci din Parcul Prefecturii și Parcul Nada Florilor au fost rupți de forța vântului.
Un brad a fost smuls cu totul din rădăcini și pus la pământ în cartierul Maior Ioan.
Cantitățile mari de apă pluvială, adunate din zonele de nord ale orașului au format „lacuri” de acumulare pe Bulevardul 2 Grăniceri (în zona fostei librării „Casa Cărții”), pe un sector al străzii Sucevei, pe 13 Decembrie și pe strada Halei/Bulevardul Revoluției, la blocul 10 B, în apropierea Pieței Agroalimentare, unde au fost inundate câteva mașini.
Apele au adus resturi vegetale, pietriș și pământ care s-au depozitat pe canalele de scurgere. Acestea s-au înfundat, iar parcarea a devenit un bazin cu apă de ploaie.
Oamenii din această zonă sunt nemulțumiți pentru că sunt plimbați cu vorba, deși au sunat la 112 pentru a semnala inundația din spațiul blocului lor. Aceștia au fost nevoiți să se ocupe singuri de curățenia din parcare și de decolmatarea gurilor de canalizare, după puhoaiele de apă, și să se ocupe, tot singuri, de inundația din scara blocului.
Pompierii militari au intervenit în municipiul Fălticeni pentru îndepărtarea unor plăci de azbest ale unei șarpante care puneau în pericol pietonii.
Probleme a creat și gheața, de mărimea unui ou de porumbel, care a pus la pământ culturile de grădină. Nu doar legumicultorii din Fălticeni, ci și pomicultorii au fost afectați de vremea extremă. Culturile de prun sunt deja compromise, după cum spune inginerul Mircea Costișevschi.
Afectată este și producția de măr.
Mircea Costișevschi susține că gheața a produs stricăciuni importante la două ferme din Țarna Mare.
Cantitățile de gheață care au căzut sunt însemnate. Grădinile și spațiile verzi au fost acoperite de un strat de grindină, după cum arată imaginile surprinse de fălticeneni.
În urmă cu aproximativ o lună, municipiul Fălticeni a fost afectat de fenomene meteo extreme. Două acoperișuri au fost smulse de pe blocuri, șapte mașini au fost avariate, peste 30 de copaci au fost smulși sau rupți, iar mai multe străzi și curți au fost inundate.
Din fericire, nici acum și nici la sfârșitul lunii iulie nu s-au înregistrat victime.