Vești bune la început de an. Un drum cu rezonanță istorică și literară va fi pentru prima dată modernizat. DJ 209 B, drumul care străbate comuna Mălini și face legătura cu județul Neamț, va prinde contur începând de anul acesta.
Contractul pentru lucrările de modernizare a fost semnat miercuri, 5 ianuarie 2022, de Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.
Investiția este cifrată la 73 de milioane de lei.
Licitația a fost câștigată de licitația este Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL din Roznov. Este aceeași firmă care realizează modernizarea sectorului de drum DJ 209 B de pe teritoriul județului Neamț.
Tronsonul care va fi modernizat, Mălini – Iesle – Borca, măsoară 14,6 kilometri. Drumul, cu porțiuni de balastru și pământ, devine impracticabil când vremea este ploioasă sau când se depune un strat de zăpadă.
„Este o investiție așteptată de mult, care leagă județul Suceava de Neamț. Acest drum este extrem de important pentru că va lega zona Fălticeni – Gura Humorului de Mălini, Borca, Poiana Largului, Borsec, spre Ardeal. Aici distanța de la Mălini până la Poiana Largului, unde este prevăzută autostrada A8, este de 67 de kilometri.”, a explicat Gheorghe Flutur. „Astăzi dacă mergem de la Mălini, prin Târgu Neamț, spre Poiana Largului sunt 91 de kilometri. Deci cu acest nou drum scurtăm cu 24 de kilometri la un prim calcul. Este un traseu pe scurtătură și dacă vreți o perspectivă către viitoarea Autostradă a Unirii A8, dar și legătura cu zone turistice la fel de importante, precum Mălini, lacul Bicaz, zona Borsec și legătura spre Târgu Mureș.”
Lucrări de anvergură
Proiectul a fost aprobat de Ministerul Dezvoltării prin Programul Național de Dezvoltare Locală, iar durata de execuție a lucrărilor, inclusiv proiectarea, este de 28 de luni, respectiv doi ani și jumătate.
Mai concret, drumul va fi deschis circulației în vara sau toamna anului 2024.
Investiția presupune lucrări de anvergură.
Drumul va avea opt metri lățime, cu acostamente de 0,75 metri pe fiecare parte, și 15,6 kilometri. liniari de șanțuri
În proiect sunt prevăzute 63 de noi podețe și 9 poduri și vor fi reabilitate alte cinci poduri.
Traseul va include 9 serpentine și ziduri de sprijin pe o lungime de 6,7 kilometri.
Un drum construit pe vremea Regelui Carol I
DJ 209 B urmează este cunoscut sub denumirea de Drumul Talienilor. El a fost construit pe vremea Regelui Carol I, ca drum strategic, pentru a face legătura între Valea Moldovei şi Valea Bistriţei.
Drumul, ce trece prin Munții Stănișoarei, a fost realizat cu forță de muncă din afara țării. Drumarii italieni, de aici și numele de Drumul Talienilor, sunt cei care au brăzdat cărările, au realizat podurile care și astăzi sunt „în picioare”, după mai bine de 100 de ani.
Proiectarea a fost făcută de către specialişti austrieci, iar la construcţia drumului au participat și muncitori din zonă.
Lucrările au durat 12 ani, între 1902 şi 1914, în perioada când localitatea Mălini făcea parte din Domeniile Coroanei României.
Lungimea drumului este aproximativ 55 de kilometri, 33 km fiind pe teritoriul judeţului Suceava şi 23 pe cel al judeţului Neamţ.
Cel mai înalt punct este Pasul Stânişoara, aflat la o altitudine de peste 1.200 de metri.
Drumul care leagă Măliniul de Borca mai este cunoscut și sub numele de Drumul Baltagului sau Drumul Vitoriei Lipan, văduva pornită în căutarea soțului ei, după 12 vineri de post negru, personajul din romanul Baltagul, opera scriitorului Mihail Sadoveanu.