Cea mai veche clădire medicală din România intră sub cupele buldozerelor. Spitalul din Fălticeni devine istorie, lucrările de demolare fiind începute luni dimineața. Construcția imobilului a început în anul 1850, iar din anul 1860 a fost dată în funcțiune ca unitate sanitară.
În anul 1938 a fost construit etajul clădirii. Încă de la început, spitalul a inclus și o capelă pe mijlocul acesteia, închisă de autoritățile comuniste în urmă cu 70 de ani.
Clădirea, ridicată din banii preotului Iftime Stamati, a devenit pavilion central pentru Spitalul Municipal Fălticeni, care s-a extins cu noi secții externe în perioada 1970-1980.
Aflat în stadiu avasat de degradare, vechiul spital și-a încetat activitatea pe 23 august 2021, odată cu transferul personalului și bunurilor în noul spital.
Cât va dura demolarea?
Lucrările de demolare au început dimineața, pe 15 noiembrie, și sunt realizate de AC Mobile SRL, agent economic din Spătărești specializat în astfel de activități.
Trei buldozere vor acționa pentru dărâmarea și încărcarea resturilor provenite din demolare.
Traficul rutier este închis pe un tronson al străzii Mihai Eminescu, de la intersecția cu străzile Cuza Vodă și Nicolae Beldiceanu, până la intersecția cu strada Ion Dragoslav.
Reprezentantul firmei estimează că demolarea efectivă va dura două-trei zile.
Lucrările au început cu dărâmarea fostei stației de oxigen, apoi cu zona triajului și sterilizării.
În cursul zilei de astăzi vor fi dărâmate toate elementele de construcție din spatele pavilionului central.
Aceeași firmă se va ocupa și cu partea de sistematizare a întregii zone.
Pe locul vechiului spital și a terenului adiacent vor fi construite locuri de parcare, spații verzi, căi de acces și alei pietonale.