Numărătoarea inversă a început pentru vechiul spital. Clădirea, veche de peste 160 de ani, este într-o stare avansată de degradare, iar autoritățile locale au decis să o dărâme. Pentru a putea face asta aleșii locali au votat favorabil proiectul de hotărâre prin care construcția și anexele trec din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Fălticeni.
Demolarea efectivă a clădirii vechiului spital ar putea începe chiar săptămâna viitoare.
Până atunci, de câteva zile, se fac lucrări premergătoare. Muncitorii au decopertat acoperișul clădirii, iar tâmplăria de la etaj a fost demontată.
Una dintre anexe, o magazie veche, este deja pregătită pentru a fi dărâmată. Fosta stație de oxigen, aflată în paragină, urmează pe listă.
Edilul Cătălin Coman spune că la momentul actual se analizează cea mai bună soluție de aplicat pentru demolare.
În paralel se lucrează la proiectul privind sistematizarea întregii zone, care va include o parcare, spații verzi, alei pietonale, sistem de iluminat și trotuare.
Vechiul spital nu este clădire de patrimoniu
Deși este unul dintre cele mai vechi imobile din Fălticeni, acesta nu figurează pe lista clădirilor din patrimoniul local.
Construit din banii preotului Iftime Stamate, pavilionul a fost dat în folosință pe 21 iunie 1860. De atunci și până pe 23 august 2021, spitalul nu și-a încetat activitatea.
După Biblioteca Muncipală, construită în anul 1858, spitalul este cea mai veche clădire din Fălticeni, dar și cea mai veche clădire medicală din România.
Demolarea acesteia a stârnit păreri pro și contra.
Cea mai vehementă voce a fost cea a Ioan Ilișescu, fost consilier local și candidat la funcția de primar al municipiului Fălticeni. El susține că „aproximativ 300 de persoane s-au manifestat pe Facebook împotriva demolării spitalului vechi.”
„Intenția d-lui primar Cătălin Coman și a Consiliului Local de a demola spitalul vechi (Spitalul „Stamate”) se confirmă. Fălticenenii au fost întrebați dacă o clădire de o importanță deosebită pentru Fălticeni din punct de vedere istoric, sentimental, arhitectural și utilitar poate fi demolată ? Vă răspund eu – NU.”, a scris Ioan Ilișescu pe contul său de Facebook. „S-au mai demolat în Fălticeni clădiri frumoase și importante din cauza neștiinței si iresponsabilității dar acum, în cazul spitalului, nu este cazul, pentru că nu trebuie să repetăm greșelile trecutului. Este timpul ca cei aleși de fălticeneni să reanalizeze situația și să nu demoleze această clădire. Fălticeneni, vă rog să luați atitudine! Ar trebui să ne revoltăm și pentru aceasta vă aștept pe pagina mea de facebook (în privat), să ne sfătuim poate reușim să facem primul protest de după 1989 și cred că și din ultimii 80 de ani, protest împotriva administrației locale din Fălticeni.”
Costurile sistematizării se ridică la 2 milioane de lei
Clădirea actuală a spitalului va fi demolată împreună cu celelalte anexe ale vechii clădiri, spălătoria, stația de oxigen, și morga.
Pavilionul central are 1.357 mp și o valoare de inventar de 2,7 milioane de lei.
Planul autorităților locale este amenajeze spații de parcare atât pentru personalul medical, cât și pentru aparținători (rudele pacienților).
Cei peste 1.300 mp vor fi sistematizați astfel încât să includă și un acces pietonal spre noul spital.
Sunt prevăzute și amenajări de spații verzi și plante ornamentale.
Costurile privind demolarea, sistematizare și amenajarea spațiului rămas liber se ridică la 2 milioane de lei.
Banii vor fi alocați din bugetul local.