Un nou pas important pentru un proiect major de infrastructură. Varianta Ocolitoare pentru municipiul Fălticeni are de astăzi, 18 martie, toate avizele necesare înaintea etapei decisive, obținerea finanțării, proiectul fiind deblocat după ani buni de stagnare. Anunțul vine de la George Șoldan, președintele Consiliului Județean Suceava, care precizează că în urmă cu câteva luni acest scenariu părea imposibil.
Blocajul în proiect era determinat de faptul că traseul inițial al Variantei Ocolitoare traversa aria naturală protejată din rețeaua Natura 2000, iar obținerea acestora ar fi condus la întârzieri considerabile.
În urmă cu trei săptămâni, primarul Cătălin Coman și președintele George Șoldan s-au întâlnit la Fălticeni cu echipa de proiectanți și reprezentanți ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, unde cei doi oficiali ai administrației publice au propus modificarea traseului pe segmentul problematic, astfel încât să aria protejată să fie complet evitată.
Această soluție permite începerea procedurilor și eliminarea unuia dintre cele mai mari obstacole în calea realizării acestui proiect.
„Astăzi am fost informat oficial că toate avizele necesare au fost acordate, ceea ce înseamnă că putem trece la următoarea etapă. Este vorba despre obținerea finanțării și demararea licitației pentru execuția lucrărilor.”, a declarat George Șoldan. „După ani de stagnare, proiectul variantei ocolitoare a Fălticeniului intră, în sfârșit, în linie dreaptă”.
Lungimea finală a variantei ocolitoare Fălticeni este de 8,3 km, traseul fiind situat în proporție de peste 90% pe teritoriul administrativ al municipiului Fălticeni, iar restul pe raza comunelor Fântâna Mare, Baia și Rădășeni.
Acest proiect a fost inițiat încă din 2010, dar a rămas blocat din lipsa finanțării.
Valoarea estimată inițial a fost de 201 milioane de lei (fără TVA).
Costurile acestui proiect se ridică acum la peste 600 de milioane de lei.
Sub aspect tehnic, Varianta Ocolitoare pentru Fălticeni va fi realizată cu două benzi (câte una pe un sens de mers), fiind proiectată pentru viteza de circulație de 80 km/h. Acesta va scoate traficul greu din oraș, care acum sufocă traficul auto, zilnic fiind înregistrate ambuteiaje de străzile Sucevei, Dogari și 2 Grăniceri.
Proiectul prevede construirea unui număr de trei intersecții giratorii, un nod rutier, patru pasaje rutiere și două parcări.

