Au început problemele la granița cu Ucraina. După două zile în care traficul la punctele de frontieră din nordul României a crescut permanent, acum s-a produs și prima „obturare” . Vama Siret este blocată de fluxul mare de ucraineni care intră în țară.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis că din cauza afluxului de refugiați ucraineni care fug din calea războiului s-a creat un blocaj la vama Siret și recomandă cetățenilor români să folosească și celelalte puncte de trecere a frontierei dintre Ucraina și România.
Într-un comunicat de presă MAE precizează că „în contextul întârzierilor semnificative și al blocajului înregistrat la punctul de frontieră dintre Ucraina și România, PTF Porubne – PTF Siret, generate de fluxul foarte mare de persoane care doresc să părăsească teritoriul Ucrainei și de procedurile specifice de verificare a documentelor aplicate de către poliția de frontieră din această țară, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetățenilor români să ia în considerare să utilizeze, alternativ, și celelalte puncte de trecere a frontierei dintre Ucraina și România (PTF Solotvino – PTF Sighetul Marmației, PTF Diakovo – PTF Halmeu ), precum și cele dintre Republica Moldova și România (PTF Lipcani – Rădăuți Prut, PTF Costești – PTF Stânca, PTF Sculeni, PTF Leușeni – PTF Albița, PTF Cahul – PTF Oancea și PTF Giurgiulești – PTF Galați), unde timpii de așteptare pentru ieșirea din Ucraina sau Republica Moldova sunt în prezent mult mai reduși.”
Surse neoficiale spun că vineri seara, la un moment dat, sistemul informatic al Punctului de Frontieră nu mai era funcțional.
La această oră nu sunt probleme legate de funcționarea programelor informatice la Vama Siret.
MAE reia solicitarea către toți cetățenii români care se află în Ucraina să-și notifice, de urgență, coordonatele prezenței lor în această țară prin platforma www.econsulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând MAE la numărul de telefon 004 0751 084 537, linie telefonică pentru solicitări de protecție și asistență consulară”, arată un comunicat de presă.
Aproximativ 19.000 de cetățeni ucraineni au intrat în România de la începutul agresiunii militare a Federației Ruse asupra Ucrainei, iar dintre aceștia, circa 11.000 au rămas pe teritoriul țării, 40 dintre ei cerând statut de refugiat.
Nicolae Ciucă s-a deplasat vineri la Vama Siret, punctul de frontieră pe unde au intrat cei mai mulți refugiați ucraineni.
Premierul a verificat, împreună cu miniştrii Afacerilor Interne, Lucian Bode, Sănătăţii, Alexandru Rafila, Apărării, Vasile Dîncu, şeful DSU, Raed Arafat, şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, stadiul pregătirilor pentru gestionarea măsurilor luate de autorităţi la frontiera cu Ucraina.