Nicolae Maxim nu doar slujește, ci, împătimit, oficiază și împreună cu flautul, face casă bună de-o viață. Flautul este dublul său artistic. Nicolae Maxim este un reper de profesionalism și delicatețe sufletească.
O tectonică și o dinamică pornită dintr-o continuă nevoie de regăsire. O dovadă vie a cerescului din fiecare din noi.
Reîntâlnindu-l prin ani, vârsta îi rămâne mereu aceeași.
Zâmbetul îi inundă obrazul. Permanent se orientează cu busola îndreptată tot timpul spre nordul moldav.
Nicolae Maxim vine și revine la Fălticeni pentru a ne readuce bucuria recitalului, oferindu-ne de fiecare data cu generozitate răsfățul de a gusta muzica de calitate.
Dăruitorul este un om luminos și cald, de o simplitate nobiliară. O tinerețe octogenară care-l înalță. Domnia sa ne face să descoperim divinul din noi.
Dăruitorul nu se supără și nu comentează lipsa noastră de receptivitate. Cântă pentru noi și pentru sine, pentru frumusețea cântării cu flautul fermecat. Se împlinește și se reîmplinește prin muzică, fiind un suflet luminos și perpetuu înflorit. Domnia sa crede în puterea noastră de a pătrunde esența frumosului.
De aceea, statornic se reîntoarce în Arcadia copilăriei. La revederea dealului ce urcă de la Împărăția apelor spre Petia, zâmbetul devine stăpânitor. Popasul de suflet îl împlinește și-i dă sens existenței.
Reperele sunt mereu aceleași: la Muzeul Ion Irimescu, la Catedrală, la Galerie sau la Casa Sadoveanu. De altfel, domnia sa a fost un apropiat al Sadoveanului și al urmașilor acestuia de unde, tainic, a readus dovezi materiale și semne discrete de neuitare. Poate de aceea simte nevoia organică de a se mărturisi prin cânt aparținând spiritului sadovenian.
Vorba tace, muzica spune. Și o spune și în această toamnă al începutului de noiembrie a văleatului 2023, când Muzeul Sadoveanu reintră în circuitul cultural. Nicolae Maxim vine să interpreteze un cântec clasic, mitic și magic ce se aude pe tot întinsul fălticenean.
Este momentul să ne amintim și să ne mândrim că ați adus pe marea scenă a capitalei în 2017 Corala din Fălticeni dirijată de Angela Focșa.
”Un singur flaut, dar câte ecouri” ce se revarsă peste ”locul unde nu s-a întâmplat nimic” și se întâmplă atâtea până-n deal la Sadoveanu!
Pe scara sufletului nostru figurați dintotdeauna ca cetățean al Fălticeniului cu acte solide de identitate. Titlului de Cetățean de onoare al municipiului Fălticeni care vi se acordă astăzi, ne bucură și onorează pe toți.
Să ne trăiți maestre al flautului interpretând Balada lui Ciprian Porumbescu, fragmente din Rapsodiile lui George Enescu, Handel, Bach, Paganini sau Doru Popovici.
Interpret pe marile scene ale lumii alături de Filarmonica ”George Enescu” când la Montréal, când la Paris, când în Japonia, când pe alte mari scene ale lumii, suntem uimiți că ne-ați onorat la Fălticeni învățându-ne să degustăm farmecul muzicii.
Apreciem în mod deosebit activitatea dumneavoastră ca profesor universitar. Ne mândrim că figurați în ”Whoʼs who”, că ați primit ”Meritul cultural” clasa I.
Ne mândrim că ați fost premiat la Gala ”10 pentru Fălticeni” 2023 și că ați fost prezent la Zilele culturii fălticenene.
Nu putem încheia decât cu veselie folosindu-ne de afirmația ”originea Junimii se pierde în negura timpului”. Și noi fălticenenii, nu căutăm atestatul revenirii Domniei voastre la obârșie.
Poate vinovatul sunteți dumneavoastră la un sfat de taină cu Gheorghe Dăscălescu, în prezența de dincolo a maestrului Ion Irimescu ce, vorba Sadoveanului, ”a zâmbit a râdere”.
Să ne trăiți, maestre al flautului Nicolae Maxim!
Ani de rodnicie, ani de cântare, ani de bine, ani de multe popasuri fălticenene, ani de împliniri!