Un psiholog din Fălticeni coordonează echipa  psihologilor voluntari care acordă asistență refugiaților ucraineniSpecial

Un psiholog din Fălticeni coordonează echipa psihologilor voluntari care acordă asistență refugiaților ucraineni

       Accesări: 2531

Românii s-au mobilizat exemplar și au reușit să ofere în aceste zile câteva lecții de viață pentru umanitate. Refugiații ucraineni au parte de un sprijin la care nici nu ar fi visat, iar ceea ce se întâmplă la Vama Siret este cu adevărat extraordinar. Fie că vorbim de oameni simpli sau asociații caritabile, valul de solidaritate a fost uriaș.

Efortul este unul pe măsură pentru pompieri și polițiști. Echipaje suplimentare fiind trimise în cel mai fierbinte punct trecere al frontierei din țară.

În Vama Siret, binele se face pe toate planurile.

Un grup de psihologi voluntari au pus și ei umărul la acțiunile care se desfășoară aici, volumul de muncă fiind uriaș.

Câțiva dintre acești psihologi ai ISU Suceava sunt din zona Fălticeni.

Liderul lor, coordonatorul, este maiorul Constantin Rusu. Activează în structurile MAI din anul 2017.

De profesie psiholog, ofițerul coordonează acest grup menit să ofere asistență tuturor ucrainenilor care au nevoie.

Constantin Rusu are 41 de ani și este din Fălticeni. El este și psihologul pompierilor militari.

În aceste zile nu doar alimentele, hainele, produsele de igienă, transportul gratuit sunt cele de care au nevoie refugiații ucraineni, cei care și-au lăsat casele de frica războiului.

Au nevoie de liniște interioară, echilibru sufletesc și cât mai multă gândire pozitivă.

Ofițerul psiholog Constantin Rusu și echipa psihologilor voluntari pentru asta sunt aici. Pentru a discuta cu acești oameni aflați într-o stare dificilă. Sfaturilor acestor specialiști sunt un sprijin moral neprețuit pentru refugiații care trec prin Vama Siret.

„Vom oferi sprijin moral și psihologic pentru toți cei veniți de peste graniță. În al doilea rând ajutăm și la organizare. Este un volum mare de muncă. Sunt multe de făcut, multe cerințe.”, ne-a declarat maiorul Rusu. „Momentan nu sunt probleme deosebite, dar acționăm și îi ajutăm ca psihologi pe vecinii noștri.”

Coordonatorul psihologilor voluntari mai spune că datoria lor este să le ridice moralul ucrainenilor, iar acest lucru nu este chiar ușor.

Maiorul din Fălticeni a precizat că refugiații trăiesc stări normale pentru astfel de situații. Oamenii sunt speriați, panicați, debusolați, însă echipa psihologilor ISU vrea să le redea, pe cât posibil, liniștea interioară.

Fălticeneanul Constantin Rusu a ținut să sublinieze aprecierea față de colegii voluntari psihologi, care vor face tot posibilul ca acești oameni, care trăiesc drama unui război, să le ridice moralul și să ajute să depășească momentul prin dialoguri cu efect pozitiv.

Demn de menționat este și faptul că ISU Suceava a creat o rețea de psihologi voluntari, încă din anul 2021, pentru a acorda asistență psihologică în mod gratuit victimelor dezastrelor (inundații, cutremure).

Pe aceste liste figurează 23 de psihologi cu drept de liberă practică.

Printre aceștia sunt și vorbitori de limbi străine, inclusiv ucraineană.

Psihologii sunt însoțiți și de preotul militar, Locotenent-colonel Ovidiu Iacob, care asigură și asistența religioasă pentru cetățenii care vin din Ucraina.

ȘTIRI