Un profesor inimos de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni inițiază campanii de donare de sângeSpecial

Un profesor inimos de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni inițiază campanii de donare de sânge

       Accesări: 8409

Fiecare viață contează! Acesta este mesajul transmis și pus în practică de un profesor de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni care. Bogdan Dumitriu inițiază campanii de donare de sânge în unitatea de învățământ unde profesează, încurajându-i pe elevi să participe la astfel de acțiuni umanitare.

Și cum puterea exemplului personal este cea mai bună și sigură formă de educație, profesorul Dumitriu este primul voluntar de pe lista donatorilor de sânge din colegiu.

Toamna faptelor bune

Cea mai nouă campanie de acest gen s-a desfășurat la sfârșitul lunii octombrie, alături de elevii clasei XII F. Acestui demers i s-a alăturat și profesoara Silvia Chirilă, unul dintre directorii adjuncți ai Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”.

Opt tineri, selectați după criterii foarte clare de către specialiștii Centrului de Transfuzie Sanguină Suceava, au putut dona sânge, ei fiind la prima experiență de acest gen.

Una dintre cerințele obligatorii este aceea că elevii donatori trebuie să aibă 18 ani împliniți, iar altele privesc greutatea corporală și afecțiunile medicale recente.

După un consult amănunțit de către personalul medical, doi dintre voluntari au fost amânați pentru următoarea acțiune, așa că doar șase au reușit sa doneze.

Demersul profesorului Bogdan Dimitriu vine în contextul în care atât el, cât și profesoara Silvia Chirilă au trecut prin experiența infectării cu noul coronavirus, pentru a dona plasmă, dar și a apelului făcut de Centrul de Transfuzii Sanguine din Suceava, care la sfârșitul lunii septembrie anunța scăderea dramatică a numărului de donatori, în paralel cu creșterea cererilor de sânge în spitale.

Încurajarea unui obicei sănătos

Profesorul Dumitriu îi stimulează pe elevii din colegiu să-i urmeze exemplul, ajutându-i pe să-și depășească temerile, să le răspundă la toate întrebările, dar în același timp să conștientizeze beneficiile donării de sânge.

Discuțiile cu aceștia au un rezultat și ecou pozitiv.

Adolescenții de la liceu descoperă în conversațiile cu profesorul voluntar că nu doar sănătatea lor se va îmbunătăți, ci și partea afectivă.

Gândul că ai salvat o viață este un motiv la fel de încurajator ca și faptul că donarea de sânge (regulată) produce împrospătarea sângelui și întărirea sistemului imunitar, diminuează riscului de boli cardiovasculare și chiar de cancer, conform unor studii medicale, de specialitate.

Este important de menționat și faptul că sângele unui singur donator poate salva nu doar o viață, ci chiar trei.

„Interesant și îmbucurător este interesul arătat de către un număr mare de tineri din colegiul nostru. Ei au aflat cât de simplu e să faci o faptă cu care pe poți mândri, pentru că salvezi vieți, și ce efecte benefice are donarea de sânge.”, ne-a declarat profesorul Bogdan Dumitriu. „Sunt încântat de dorința lor de a fi alături de noi, profesorii, în aceste campanii de donare prin care întindem o mână de ajutor medicilor și implicit celor care au mare nevoie de sânge.”

Campaniile de donare de sânge vor continua

Profesorul de informatică la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” este donator de sânge de cinci ani și s-a gândit să-i implice și pe tinerii din liceu care pot contribui și sprijini și în afara acestor acțiuni, în mod particular.

Aceasta este cea de-a patra inițiativă umanitară de acest gen.

În iarna anului trecut, profesorul Bogdan Dumitriu împreună cu 10 elevi au donat sânge la Centrul de Transfuzii Sangvine Suceava, în perioada postului Nașterii Domnului, dăruind un strop de viață și o șansă în plus pentru cei aflați pe patul de spital.

Campania faptelor bune va continua.

Cel puțin asta îți propune inițiatorul și profesorul voluntar din Fălticeni. Următoarea acțiune de donare de sânge va fi organizată în luna ianuarie cu un grup lărgit de elevi. Pe lângă cei care deja au donat se pot alătura si alți elevi și profesori doritori care vor fi eligibili.

Popularizarea acțiunii se dorește, în același timp, un îndemn la informare asupra importanței donării, cât și un imbold la solidaritate civică.

ȘTIRI