Creativitate răsplătită pe măsură. O elevă de la Școala Gimnazială „Ion Irimescu” din Fălticeni a bifat un rezultat excelent la un concurs pe teme ecologice. Cristina Ioniță și-a adjudecat premiul I în cadrul unei competiții organizate de „Ziua Pământului”.
Participanții au fost invitați să redacteze o scrisoare dedicată Terrei, pe un subiect dedicat anului 2021, anul internațional al fructelor și al legumelor.
Lucrarea Cristinei Ioniță, din clasa a VII-a B, s-a remarcat prin originalitate și profunzimea mesajului, astfel că eleva Școala Gimnaziale „Ion Irimescu” a obținut locul întâi cadrul ediției inaugurale a Concursului Național „Scrisoare către draga mea planetă”.
Îndrumată de profesoara Cristina Onesim, eleva a fost premiată la categoria 11-14 ani.
„Anii zboară precum gândul, dar ochii tăi continuă să împrăștie lacrimi.
Ești cea mai puternică aliată a noastră și, totuși, noi, cetățenii tăi, nu înțelegem. Suntem din ce în ce mai afectați de schimbările pe care ți le-am provocat, însă nu acționăm pentru a schimba asta. Unii dintre noi nici măcar nu conștientizăm.
Animalele ies în stradă, pădurile devin câmpii, atmosfera este poluată, apele sunt ticsite de deșeuri, iar omul, și el, se îmbolnăvește. Când prietenii tăi se îmbolnăvesc, cum să fii bucuroasă? Este imposibil să nu fii tristă.
Eu ți-am descoperit nefericirea, și știi de ce? Pentru că atunci când tu nu ești bucuroasă, nici eu nu sunt. Astfel, am decis să îmi schimb modul de gândire de la „lumea se schimbă în rău” la „vreau să ajut”. M-am decis să acționez.
Bineînțeles, nu a fost și nici nu este ușor, însă dorința de a te vedea fericită m-a ținut în picioare.” (Cristina Ioniță)
În aceeași competiție au fost angrenați mai mulți copii ai unității de învățământ, care au dat frâu imaginației și au arătat ce au făcut pentru salvarea Terrei de la distrugere și pentru un consum responsabil de hrană în familie.
Carmen Suliman, profesoara care coordonează Programul Eco-Școala afirmă că „perseverența, seriozitatea, ambiția și-au spus cuvântul și de această dată, întrucât, printre cei cinci elevi, din diferite județe ale țării, care au obținut locul I, s-a evidențiat și eleva școlii din Fălticeni”.
Ea a felicitat-o pe Cristina Ioniță pentru cuvintele remarcabile, care i-au adus primul loc la concursul național, și „pentru modul în care a fost empatică cu draga noastră planetă”.
Scopul concursului a fost dobândirea de către copii și tineri a capacității de rezolvare a unor probleme și de recreare a mediului în care trăiesc, de comunicare și argumentare a unor idei, depășirea unor temeri legate de posibilitatea identificării unor soluții la diferite situații din afara zonei de confort.
Programul mondial al Eco-școlilor
Școala Gimnazială „Ion Irimescu” este înscrisă în Programul mondial Eco–Schools dedicat mediului înconjurător şi prin care sunt certificate unitățile educaționale pe care-l implementează.
Programul este coordonat la nivel internaţional de Fundaţia de Educaţie pentru Mediul Inconjurător (FEE), ce reuneşte 81 de organizaţii din 68 de ţări, care acţionează la nivel naţional în domeniul educaţiei pentru o dezvoltare durabilă.
Pe plan mondial, Programul este susţinut de Uniunea Europeană, UNESCO şi UNEP (Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu).
Programul Eco-Şcoala a debutat pe mapamond ca program-pilot, în anul 1994, pornind de la necesitatea implicării tinerilor în găsirea soluţiilor la provocările impuse de dezvoltarea durabilă la nivel local.
Unitățile participante la acțiunile de mediu, printre care și Școala Gimnazială „Ion Irimescu”, deţin Certificate de Eco-Şcoală şi Steagul Verde.