Un fălticenean reprezintă România la Campionatul Mondial de Măcelărie. Povestea devenirii lui Ciprian IrimiaSpecial

Un fălticenean reprezintă România la Campionatul Mondial de Măcelărie. Povestea devenirii lui Ciprian Irimia

       Accesări: 39

Pasiunea și talentul l-au adus în fața unui vis. Fălticeneanul Ciprian Irimia face parte din echipa României care participă la Campionatul Mondial al Măcelarilor. Competiția se desfășoară în Franța, la Paris, iar țara noastră se află pentru prima dată în acest concurs.

Ciprian Irimia face parte din Elita Măcelarilor alcătuită din 10 bărbați care stăpânesc la perfecție această meserie.

Are 33 de ani, este absolvent al Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”, familist și angajat al firmei Raitar.

La bază este croitor, știe cum să taie și să coasă stofa, însă la tăiatul cărnii este expert.

N-ar fi ajuns aici, dacă în urmă cu 15 ani, n-ar fi luat calea străinătății.

Ca majoritatea tinerilor, Ciprian Irimia și-a încercat norocul peste graniță, în dorința unui trai mai bun. După terminarea liceului și-a luat destinul în propriile mâini, lăsând România pentru Italia.

S-a angajat, ca debutant, la o carmangerie din Modena, unde a învățat, pas cu pas, tainele meseriei. Și-a dat seama că i se potrivește ca o mănușă și că acesta îi va fi viitorul.

Proprietarul afacerii i-a acordat tot sprijinul și încrederea, iar Ciprian a devenit cel mai bun angajat al firmei. Aici s-a specializat, apoi și-a desăvârșit tehnicile în arta măcelăriei autentice.

Fălticeanul și-a încropit, între timp o familie, iar de trei ani s-a întors acasă.

Este măcelarul vârf de lance al firmei Raitar, cel mai mare producător de carne și preparate din carne din toată regiunea Moldovei.

Ciprian Irimia este un maestru în ale măcelăriei sau, mai bine zis, este unul dintre cei 10 Măcelari de Elită ai României. Ca să ajungă aici, în lotul național al României, fălticeneanul a trecut prin cele mai exigente teste practice.

Selecția, extrem de riguroasă, s-a desfășurat în cinci mari orașe din țară, peste 50 de măcelari fiind prezenți la preselecție. Candidații au fost testați de un juriu format din specialiști de top, care au pus accent pe tehnică, viteză, creativitate și capacitatea de a transforma carnea într-un produs spectaculos.

De câteva luni se antrenează la Cluj-Napoca, împreună cu ceilalți 9 componenți ai lotului României, Ciprian Irimia fiind măcelar senior.

Campionatul Mondial al Măcelarilor se desfășoară pe 30 și 31 martie la Paris.

România participă pentru prima dată, în competiție fiind înscrise 18 țări cu tradiție în această branșă.

Cele mai bine cotate echipe sunt cele din Germania, Belgia, Franța și Brazilia, țări care au un cuvânt greu de spus în această industrie și în toată breasla măcelarilor.

Fălticeneanul Ciprian Irimia și ceilalți 9 experți români sunt gata să demonstreze că nu sunt cu nimic mai prejos decât rivalii lor.

Vor trece prin câteva probe dificile, care vor pune în lumină măiestria și viziunea măcelarilor, pe carcase de vită, porc, miel și pui.

Debutul la acest Campionat Mondial vine la pachet cu emoții, dar și așteptări.

„Am ajuns la Paris, la Campionatul Mondial de Măcelărie cu un obiectiv clar! Ne dorim să fim pe podium. Sunt emoții la mijloc, pentru că participăm pentru prima dată.”, ne-a declarat Ciprian. „Mă bucur că fac parte din această echipă de elită și voi reprezenta cu cinste Fălticeniul, orașul meu natal. Suntem bine pregătiți și determinați să arătăm că măcelarii români sunt foarte buni.”

Ciprian Irimia a plecat la Paris cu steagul care afișează emblema municipiului Fălticeni, dar și cu speranța unei medalii.

Împreună cu echipa Măcelarilor de Elită s-a antrenat intens câte două-trei zile în fiecare lună, unde au pregătit cap-coadă tot ce urmează să aplice la Campionatul Mondial.

Ei s-au antrenat folosind 6.000 de kilograme de carne și 50 kilograme de condimente, legume și fructe, verdețuri și flori comestibile ornamentale.

Ciprian Irimia și colegii lui și-au îmbunătățit, astfel, tehnicile de tranșare, prezentare și modalitățile prin care subliniază inovația culinară.

Fălticeneanul este singurul măcelar din regiunea Moldovei, din echipa românilor măcelari care participă la Campionatul Mondial.



Spalatorie covoare

ȘTIRI