În ultima vreme am văzut tot mai multe drapele tricolore prin curțile oamenilor, pe la streșinile caselor. Deci, încă simțim românește și încă mai bate în pieptul nostru dragostea de țară. Și pot spune fără a exagera că mi-a fost dat să cunosc asemenea oameni care nu uită unde s-au născut, unde au învățat să meargă cătinel, unde au învățat să rostească cu sfială rugăciunea.
Un asemenea om este și caporalul Dumitru Florea din Rotopăneștii Sucevei, militar rănit în Afganistan, actualmente președintele Asociației Militarilor Veterani cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, Sucursala Suceava.
Nu doar ca președinte al unei asemenea asociații, ci ca român în primul rând, se implică în organizarea unor activități cu caracter istoric-cultural demne de toată lauda. O astfel de faptă de ispravă a fost și ridicarea Drapelului Național pe catargul amplasat în curtea Muzeului „Nicolae Istrati” din Rotopănești.
Mă veți ierta, pentru că fac o mică paranteză, dar mi se pare important să menționez că în incinta acestui muzeu am avut bucuria să vizităm sala destinată etnografiei, ghid fiindu-ne doamna Elena Roibu.
Nu pot să spun decât că apreciez ceea ce au realizat oamenii aceștia cu suflet mare în satul lor natal. O altă sală care ne-a atras atenția este dedicată armatei române, în special celor treizeci de militari români căzuți la datorie în teatrele de operații din Afganistan.
Ne-am oprit și am meditat în fața panoului cu cei treizeci de români plecați pe un drum fără întoarcere, dar și în fața exponatelor care au aparținut acelor militari.
Tocmai pentru ca tinerele generații, elevii care stau în băncile școlii pentru a-și deschide orizontul către viitor, copiii noștri care se bucură de soare, păsări și flori, să nu uite că libertatea și pacea se plătesc scump, foarte scump, cu vieți omenești, a fost înălțat acest drapel, și nu oricum, nici oricând, ci chiar de ziua lui, Ziua Drapelului Național, în ziua de sâmbătă, 26 iunie.
Gazdele noastre din Rotopănești ne-au întâmpinat la biserica din sat, unde preotul paroh Mihai Sandu Valentin a oficiat slujba de sfințire a Drapelului, dar și o slujbă de pomenire pentru toți eroii neamului, știuți și neștiuți, eroi din toate timpurile și din toate colțurile țărișoarei noastre.
Copiii, îmbrăcați de sărbătoare, așa cum i-a învățat dăscălița lor, dna Ioana Cozma, și elevele din Grupul Moldava de la Clubul Copiilor Fălticeni, purtând stegulețe tricolor în mâini, s-au împrietenit dincolo de rețete încorsetate.
Aici vreau să amintesc, deși cuvintele sunt prea modeste, prea seci, de emoția trăită de noi toți laolaltă. Părintele paroh a spus scuzându-se cumva că nu are cântăreț, și atunci noi toți, ca și cum ne-am fi sfătuit în taină, fără să stăm pe gânduri, am dat răspunsurile potrivite din timpul slujbei: copii, părinți, invitați.
Nu cred că este ceva mai înălțător decât să auzi cântând laolaltă pentru eroii lor pe copii și părinți. Și-au luat rolul în serios, iar chipul le-a devenit grav, așa mici și cu copilăria pe chip, atunci când rosteau „Căzut pentru patrie”.
Ca pe odoare sfinte, tot copiii au scos Drapelul din biserică și l-au purtat pe brațe până în curtea muzeului unde și-au unit glasurile intonând ,,Deșteaptă-te, române!’’ și alte cântece patriotice și de cătănie.
Activitatea a continuat în Bibliotecă, drept pentru care îi mulțumim și doamnei bibliotecar Lăcrămioara Bostă.
Alături ne-a fost și dl Toader Dan, îmbrăcat ca un țăran adevărat, ca un om gospodar al satului. Toți copiii au fost răsplătiți cu dulciuri și cu diplome foarte bine și artistic realizate, oferite de caporalul Dumitru Florea, dar mai important, au fost răsplătiți cu o lecție de istorie pe care nu o vor uita.
La manifestare au participat colonelul (r) Constantin Crăciun, redactor-șef al revistei ,,Plăieșii’’ al Cultului Eroilor „Regina Maria” Filiala Suceava și maistrul militar Davidel Dumitru. Dumnealor au subliniat importanța Drapelului de-a lungul istoriei când s-au dat bătălii crâncene pentru ca acesta să fie pus în vârful unei redute.
O zi a drapelului bogată, cu ecouri în inimile calde și omenoase ale participanților.
Drapelul de la Rotopănești va flutura peste ani ca mărturie a faptului că aici s-a scris istorie într-o zi de vară, frumoasă și cu parfum de tei.