Avem sau nu nevoie de cinematograf? Pentru consilierul local Gabriel Moroșanu este valabilă doar varianta de răspuns „Nu!”. În viziunea alesului liberal, Municipiul Fălticeni, oraș care prin prisma trecutului și a statutului său ar trebui să aspire la o prezență crescută a artei şi a culturii în cotidian, se poate lipsi de marele ecran.
Dacă ar fi primar în exercițiu, Gabriel Moroșanu ar pune buldozerele pe clădirea destinată celei de-a șaptea arte.
Liberalul a făcut o analiză proprie și propune demolarea Cinematografului „Doina”. Clădirea se află într-o stare avansată de degradare.
Ideea a lansat-o la finalul ședinței Consiliului Local, desfășurată joi, 25 februarie.
Gabriel Moroșanu vede oportună construirea unei parcări supraterane, în locul cinematografului, care ar favoriza decongestionarea zonei centrale. Consilierul PNL și-a motivat propunerea sugerând că vremurile s-au schimbat și că „mersul la cinematograf nu mai este cum era odată”.
Cinematograful „Doina” este inclus într-un proiect de reabilitare capitală în valoare de 5 milioane de lei, sumă în care sunt prevăzute și dotările pentru proiecție.
Înainte să-și argumenteze ideea legată de demolarea clădirea, alesul local l-a întrebat pe primarul Coman „dacă se menține planul unui cinematograf în noul proiect și dacă poate renunța la investiție”.
„Să vă spun la ce m-am gândit eu. Este la latitudinea dumneavoastră și a noastră. Știm foarte bine că mersul la cinema, acum, nu este cum era când eram noi copii.”, a explicat consilierul Moroșanu, la finalul ședinței ordinare. „În general, (cei de azi) se duc la mall-uri, iar la cinematograful din Suceava, cu siguranță, dacă n-ar fi și teatrul, nu cred că (la cinematograf – n,r,) ar intra foarte mulți spectatori. Dacă aș fi eu, în locul dumneavoastră (primarul Coman – n.r.), l-aș dărâma (cinematograful) și aș face o parcare supraetajată, măcar cu două sau trei etaje, care ar prelua tot centrul….Chiar s-ar folosi tot orașul de aceasta.”
Cinematograful va fi reabilitate cu fonduri guvernamentale
În cadrul ședinței, primarul Cătălin Coman a explicat faptul Cinematograful „Doina” este inclus într-un proiect de reabilitare și modernizare capitală, depus la CNI, și că există deja o finanțare guvernamentală pentru lucrările propuse.
Edilul municipiului Fălticeni a explicat că „i-ar fi greu să renunțe la investiții de 5 milioane de lei”, suma alocată proiectului de modernizare.
El a mai spus că subiectul demolării cinematografului și construirea unei parcări supraterane ar trebui să intre în dezbatere publică.
„Este exclus să demolăm cinematograful! Este o idee prin care ni se cere să renunțăm la o finanțare externă consistentă. Până la urmă, s-au făcut eforturi mari pentru ca acest proiect să fie depus la CNI, s-au făcut documentațiile necesare ca să justifice reabilitarea acestui obiectiv. Din punctul meu de vedere, municipiul Fălticeni merită să aibă un cinematograf, atât la capitolul „petrecerea timpului liber”, cât și la pentru activități școlare.”, a declarat Cătălin Coman pentru cotidianul Cronica de Fălticeni. „Există un proiect, „Educația prin film”, pe care l-am pregătit în vara anului trecut împreună cu directorul Marius Pintilii și pe care ne-am propus să-l derulăm. Adică să facem activități școlare în incinta noului cinematograf, astfel încât copiii să își dezvolte universul cunoștințelor printr-o formă atipică, nu neapărat la catedră, în fața tablei, ci printr-o modalitate nouă și modernă. Vrem, în același timp, să facem educație și cultură prin film.”
Edilul municipalității fălticenene a ținut să sublinieze faptul că Primăria a reușit să readucă în patrimoniul local Cinematograful „Doina” după trei ani în care s-a judecat cu RADEF.
El a precizat că Cinematograful „Doina” este un simbol pentru fălticeneni și un obiectiv care îi va readuce pe localnicii de toate vârstele, din nou, alături de marele ecran.
„Pentru mine este o mândrie și o reușită faptul că în mandatul meu am reușit să recâștigăm pentru oraș cinematograful. Reamintesc că în mandatul altor primari, cinematograful a fost înstrăinat, și cred că dacă l-am adus înapoi în domeniul public al municipiului Fălticeni este un câștig.”, a explicat Cătălin Coman. „Să nu uităm că suntem un oraș cultural, un oraș care are prin acest cinematograf își întregește acest statut.”
Parcările supraterane sub pe agenda administrației fălticenene
În privința construirii unei parcări supraterane, primarul municipiului Fălticeni spune că susține un astfel de proiect, dar nu i se pare în regulă ridicarea uneia pe locul cinematografului.
El a explicat că demolarea clădirii actuale și ridicarea unei parcări supraterane ar implica fonduri de aproximativ 5 milioane de lei, adică aceeași sumă asigurată de guvern pentru modernizarea cinematografului.
Cătălin Coman susține că în privința parcărilor supraterane există în viziunea administrației locale, în perioada 2020-2024, un plan pentru construirea unor astfel de obiective, însă datorită costurilor, ele pot fi puse în operă doar cu ajutorul fondurilor europene.
Primarul municipiului Fălticeni a declarat că planul său este implementarea unui proiect pentru măcar trei parcări supraterane amplasate în cele mai mari cartiere ale orașului: Maior Ioan, Republicii și 2 Grăniceri.
Distrugerea cinematografelor din țară
La începutul anilor ’90 existau aproximativ 450 de cinematografe în România.
Astăzi au supraviețuit mai puțin de 30. În ultimii douăzeci de ani aceste săli au dispărut treptat de pe harta culturală a României.
Cinematografele s-au transformat în săli de bingo, case de schimb valutar, depozite pentru materiale de construcții, lăcașe de cult, cluburi, discoteci, restaurante, magazine de haine, supermarket-uri.
Altele, așa cum este și cazul Cinematografului „Doina”, au ajuns în paragină.