Răspunsul imun post vaccinare rămâne sub semnul întrebării. Un angajat al spitalului municipal din Fălticeni s-a infectat cu noul coronavirus, devenind primul caz din cadrul instituției, din valul patru. Este vorba de un medic care avea schema completă de vaccinare.
Acesta are o formă ușoară a bolii, fiind izolat de domiciliu.
Managerul Vlad Morariu afirmă că, la momentul de față, nu există alte cazuri active de infecții în rândul medicilor, asistentelor și personalului auxiliar.
Aproximativ jumătate din personalul medico-sanitar unității este imunizat împotriva coronavirusului.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, prezenta, în luna august prima analiză preliminară a datelor de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19 în România.
Potrivit datelor prezentate acesta, persoanele vaccinate sunt de 10 ori mai protejate împotriva bolii COVID-19, în timp ce șansele ca o persoană vaccinată să facă o formă gravă de boală sunt de 12 ori mai mici.
Datele de eficiență împotriva infecției indicau faptul că eficiența pentru prevenirea infecției este de 90,2%. O persoană vaccinată complet este de 10 ori mai protejată decât persoanele nevaccinate. Vaccinurile previn îmbolnăvirea cu o eficiență de peste 90%.
Datele de eficiență împotriva spitalizării arătau că o singură doză de vaccin, la mai mult de 14 zile de la administrare, are o eficiență de 67% în prevenirea spitalizărilor, eficiență care crește la peste 92% în cazul în care vorbim la schemă completă de vaccinare. O persoană vaccinată cu schemă completă are un risc de 12 ori mai mic de a ajunge în spital.
Reprezentanții Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) afirmau recent că „vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA (Agenţia Europeană pentru Medicamente), cel mai important for decizional, care reuneşte experţi la nivel european”.
În ceea ce privește datele statistice legate de infectări, remise zilnic de DSP Suceava, nu sunt specificate câte dintre cazurile active se înregistrează la persoane vaccinate și câte la persoane nevaccinate.