Tradiții de Anul Nou prezentate în spectacole la Boroaia, Mălini, Baia, Vadu Moldovei și Cornu LunciiActualitate

Tradiții de Anul Nou prezentate în spectacole la Boroaia, Mălini, Baia, Vadu Moldovei și Cornu Luncii

       Accesări: 4735

Păstrate din moși strămoși și prezentate la scenă deschisă. Tradițiile de Anul Nou îi adună pe sute pe oameni în centrele satelor pentru a revedea cu plăcere obiceiuri iubite de fiecare român. Dacă pe 27 decembrie municipiul Fălticeni găzduiește un amplu program dedicat datinilor de iarnă, în ultima zi din an sunt organizate manifestări similare în câteva comune apropiate.

Mălini și Boroaia sunt localitățile unde jocul caprei este evidențiat prin vers, dar și prin cântec.

În comuna Slatina elementele de originalitate se regăsesc în Jocul cel Mare, dar și în sceneta Jienilor din Găinești.

Vadu Moldovei și din nou, Boroaia, se remarcă prin bogăția obiceiurilor care pun în lumină Urșii și jocul acestora.

La Baia și Cornu Luncii este specific Jocul Cerbului, menționat și în vechile colindele românești.

Datinile de Anul Noul și obiceiurile de Crăciun au fost reunite în spectacole desfășurate pe 31 decembrie, în aer liber sau în căminele culturale.

Manifestările au fost organizate de Primăriile și Consiliile Locale din fiecare comună.

Mălini

În comuna Mălini, spectacolul de datini și obiceiuri s-a desfășurat la orele după-amiezii pe scena amenajată în fața Căminului Cultural.

Elevii școlilor din localitate au colindat, au urat și au venit cu capra. Pe scenă au urcat, mai târziu, și cetele de mascați și urși.

Programul a inclus și o suită de melodii și dansuri populare.

În programul manifestării au evoluat și membrii Grupul Folcloric „Flori de Mălin” care au oferit spectatorilor un amplu program de colinde și urături.

Nu au lipsit căprițele și căiuții, dar și câteva piese din folclorul muzical autohton.

Boroaia

Manifestare similară și în comuna Boroaia. Pe scena ridicată lângă Căminul Cultural „Mihai Boleac” s-a desfășurat evenimentul dedicat datinilor de Anul Nou.

Programul a fost deschis de Ansamblul Artistic „Izvor de Slatină” din comuna Slatina cu un program consistent de urături, jocuri ale caprei și colinde.

Au urmat, mai apoi, câteva momente prezentate de localnici, cu tradiții legate de jocul caprei și al urșilor, dar și dansul ofițerilor.

Un element aparte l-a constituit prezența arnăuților din Drăgușeni care au urcat pe scenă alături de primarul Vasile Cepoi. Ce 11 arnăuți, constituiți în „Banda lui Harap”, au jucat și au cântat după un scenariu vechi de 100 de ani. Aceștia au atras atenția și prin costumațiile colorate fiind însoțiți de un grup de muzicanți, un ofițer și un rege.

Boroienii au așteptat și anul acesta să se întâlnească cu cel mai îndrăgit grup al locului, Ceata de la Boroaia care numără 40 de membri. Programul lor a inclus numeroase momente, de la jocul urșilor, caprelor, la dansul moșilor.

Spre finalul manifestării, tânăra interpretă Alexandra Burlacu, din Vadu Moldovei, a susținut un minirecital de muzică populară.

Primarul Vasile Berariu a oferit atât oaspeților, cât și formațiilor locale, câte un colac, ca semn al ospitalității și bogăției românești, apoi a transmis celor prezenți câteva gânduri și urări de bine pentru Noul An.

Evenimentul s-a încheiat cu un foc de artificii.

Vadu Moldovei

Un spectacol pe măsură s-a desfășurat și la Vadu Moldovei. Formații locale și invitați din comunele învecinate au participat la manifestarea de pe 31 decembrie, organizată în fața Primăriei. Preț de câteva ore, au fost prezentate obiceiurile din ajunul și noaptea Anului Nou.

Baia

Cetele de colindători și urători au sosit și la Festivalul de datini și obiceiuri de la Baia. Jocul Cerbului, specific zonei Baia, nu a lipsit din programul manifestării asezonat cu momente de muzică populară.

În prezența unui public numeros, caprele și urșii au jucat pe scena amenajată pe platoul central aflat între Primărie și Căminul Cultural.

Colindătorii și urătorii au primit în dar colăcei de la primarul Maria Tomescu care le-a urat tuturor un an mai bun și prosper.

Evenimente similare au avut loc la Bunești și Hârtop, tot pe 31 decembrie, iar în comuna Slatina, Festivalul de datini și obiceiuri s-a desfășurat pe 27 decembrie.

Cornu Luncii

Și la Cornu Luncii s-au adunat iubitorii de tradiții românești. În sala Căminului Cultural cetele de colindători și urători, îmbrăcați în straie populare, au vestit sosirea Anului Nou. Aceștia au fost adevărații mesageri ai obiceiurilor de iarnă din cele nouă sate ale comunei.

Jocul cerbului, caprele, urșii, dar și datinile din preajma Crăciunului și din ajunul sărbătorii de Sfântul Vasile, ce au aduc aminte de vremurile când pe ulițele satelor se auzea larma glasurilor de colindători, urători când noi eram actorii și păstrătorii frumoaselor datini și obiceiuri străbune.

Ca semn al prețuirii, toți cei prezenți au primit câte un colăcel, simbol al iubirii și belșugului.

Primarul Gheorghe Fron le-a urat celor prezenți gânduri bune, dorindu-le ca Anul Nou să le păstreze în suflet credința, iubirea, speranța și să vă aducă sănătate, liniște, pace și mult spor în toate.

ȘTIRI