Tradiții vechi moldovenești care există și aziDiverse

Tradiții vechi moldovenești care există și azi

       Accesări: 549

România este o țară deosebită din multe puncte de vedere. Ca tot unitar, țara noastră are frumuseți la tot pasul, dar lucrul care o face și mai interesantă sunt regiunile bogate în tradiții. Ținutul Moldovei nu face excepție și este o adevărată comoară cu care țara noastră se mândrește.

Poporul acestei zone a fost marcat de numeroasele invazii de-a lungul timpului.

Cu toate acestea, Moldova este un ținut autentic, care ține la datini, meșteșuguri și are grijă să transmită fiecare valoare sau poveste din generație în generație.

Modul de viață al moldovenilor și spectacolul sărbătorilor sunt evenimente cu totul și cu totul speciale, care te cuceresc numaidecât.

Tradiții de nuntă

În ceea ce privește nunțile moldovenești, este bine de știut de la început că la un astfel de eveniment participă întreg satul. Mai mult, există multe datini pe care viitorii miri trebuie să le respecte.

Astfel, se începe cu invitația la nuntă. Vornicii merg din poartă în poartă și cheamă toți sătenii la petrecere.

Cu câteva zile înainte de marele eveniment începe pregătirea mâncării.

Pentru a avea o soție ascultătoare, mirele trebuie să o calce pe picior. Dacă nu, tradiția ne spune că ea va fi cea care va conduce gospodăria. Belșugul din căsătorie este determinat, conform datinii, prin aruncarea de grâu și orez la ieșirea din biserică.

Toate acestea, în timp ce mireasa are sarcina de a răsturna o găleată cu apă.

Mișcarea e sfântă

Nu există îndoială asupra faptului că oamenilor din Moldova le place să fie activi. De fiecare dată când are loc o nuntă sau un altfel de eveniment, ei sunt primii la chef.

Dansează ore bune și se întrec la „horă” fără a arăta vreun semn de oboseală. Așadar, ideea de a face sport nu este deloc o noutate și este aproape o marcă înregistrată a acestei zone din România. Cele mai populare activități fizice sunt boxul, fotbalul, rugbyul și trânta.

Nu doar că le place să ia parte la astfel de activități, dar rezultatele sunt pe măsura așteptărilor. Având în vedere spiritul competitiv atât de dezvoltat pe care îl au, ideea de a miza pe o echipă favorită vine în mod natural.

Datorită platformelor online ca Unibet oricine își poate susține echipa preferată sau poate vedea ultimele clasamente.

Obiceiuri de 1 martie

O altă sărbătoare din calendarul bunicilor noștri este începutul primăverii, fiind marcat de către moldoveni prin celebrarea mărțișorului.

Cu această ocazie ei leagă fire împletite în alb și roșu de gâtul animalelor, pentru a le feri de boli, sau de pomi, pentru a fi roditori în perioada următoare.

Roșul de pe șnur reprezintă viața în timp ce albul este puritate. Spre deosebire de alte regiuni, în Moldova băieții sunt cei care primesc mărțișoare. Pe de altă parte, fetele tind să le arunce într-o apă curgătoare, pentru a nu fi părăsite de cei pe care îi iubesc.

Nu în ultimul rând, ele își vor păstra frumusețea toată viața dacă se spală cu zăpadă pe față.

Sfântul Andrei

„Ocrotitorul României” este sărbătorit pe data de 30 noiembrie a fiecărui an. Conform legendelor, în noaptea care precede ziua de Sfântul Andrei, spiritele rele bântuie pământul, le sucesc mințile oamenilor și fură rodul livezilor.

Astfel, moldovenii pun usturoi la ferestre, scot cenușa din sobă pentru ca strigoii să nu își poată găsi adăpost la căldura de aici și întorc oalele cu susul în jos.

Fetele tinere au obiceiul de a-și pune busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul. Bătrânele păzesc cu atenție funiile de usturoi pe care le vor dărui apoi feciorilor.

Fără îndoială, Moldova este și va rămâne o regiune fermecătoare. Acest lucru se datorează ținuturilor pitorești, a vieții simple de la țară și a tradițiilor care se păstrează cu sfințenie și în prezent.

Explozia de culoare și veselie și celebrarea evenimentelor de pe parcursul anului fac această zonă un loc bun de explorat indiferent de sezon.

ȘTIRI