Industria jocurilor video a captivat atât jucători, dezvoltatori cât și investitori de foarte mult timp deja. În timpul pandemiei COVID-19, jocurile au devenit o modalitate foarte folosită de a ne petrece timpul în timpul orelor lungi de carantină, iar popularitatea lor a continuat să crească și după încheierea acestei perioade. În plus, în ultimii ani, a apărut un nou gen de jocuri, cunoscut sub numele de jocuri Cripto.
Dar așa cum multă lume consideră criptomonedele ca fiind un joc de noroc, și jocurile create pe blockchain sunt văzute cu aceeași ochi.
Aceste jocuri sunt construite pe tehnologia blockchain, care încorporează elemente cripto precum NFT-uri sau tokenuri digitale.
Dar pentru a participa la aceste jocuri, jucătorii trebuie să aibă o înțelegere de bază a criptomonedelor și să dețină în sine câteva monede.
În această lume a jocurilor crypto, jucătorii au oportunitatea de a achiziționa active în joc și ulterior de a le vinde pentru a obține criptomonede și bani reali, ceea ce nu se aseamănă în primă instanță cu activitatea pe care am putea-o avea dacă jucăm jocuri la Player Casino.
De unde au pornit aceste jocuri?
Unul dintre primele exemple de jocuri crypto sau crypto gaming, care utilizează tehnologia blockchain, a fost CryptoKitties. Acesta a fost dezvoltat de Axiom Zen și lansat în 2017, acest joc permite jucătorilor să obțină NFT-uri sub forma unor animale de companie virtuale folosind tehnologia Ethereum.
Jucătorii puteau colecționa și împerechea aceste pisici digitale, și chiar să le vândă sau să le schimbe. Jocul a câștigat o popularitate semnificativă și a dat startul unei mișcări care promite că va continua să fie prezentă în viața noastră.
Cu toate acestea, adevărata revoluție pentru jocurile crypto a avut loc în timpul pandemiei și după aceasta. În 2021, Valve Corporation a implementat o interdicție privind jocurile blockchain pe platforma lor.
Cu toate acestea, numeroși mari editori de jocuri au început să ia în considerare jocurile bazate pe blockchain și NFT-uri ca o direcție viitoare potențială, deschizând astfel drumul către piața înfloritoare pe care o avem astăzi.
Dar ce înseamnă de fapt aceste jocuri pe blockchain?
Pentru a pătrunde în lumea cripto gaming-ului, să începem cu informațiile de bază. Criptomoneda, o formă digitală de valută, funcționează independent de bănci sau autorități care să verifice tranzacțiile. Prin tehnici criptografice, toate tranzacțiile cripto sunt protejate de sisteme puternice de codificare care nu permit hackerilor să le manipuleze foarte ușor.
Aceste tranzacții sunt înregistrate în registre digitale, utilizând metode de criptare pentru a asigura securitatea și sunt stocate în portofele virtuale sau pe blockchain. Exemple populare de astfel de portofele includ Coinbase și MetaMask.
În multe aspecte, jocurile crypto seamănă cu jocurile tradiționale. Acestea au designuri similare, misiuni, și chiar influenceri specializați în crypto gaming care transmit frecvent și împărtășesc conținut pe platforme ca YouTube sau Twitch.
Diferența principală constă în faptul că jucătorii, de obicei, trebuie să achiziționeze active pentru a-și începe aventura într-un joc crypto. Acest lucru implică conectarea portofelului crypto la interfața jocului. Odată intrat în joc, jucătorii pot crea propriile NFT-uri, pot îmbunătăți proprietățile acestora prin upgrade-uri și, ulterior, le pot vinde pentru a câștiga criptomonede.
Dar se aseamănă aceste jocuri cu jocurile de noroc?
Jocurile cripto nu sunt echivalente cu jocurile de noroc, în ciuda unor similarități. Deși jucătorii trebuie să investească în active pentru a participa la un joc crypto și pot potențial să obțină profituri prin vânzarea acestor active, mecanica jocului în sine seamănă cu cea a jocurilor tradiționale.
Diferența semnificativă constă în deținerea tokenurilor și activelor pe parcursul jocului. Este important de menționat că există și cazinouri care oferă posibilitatea jocurilor de noroc utilizând criptomonede dar în România acest lucru nu s-a popularizat încă.
Există și conceptul de play-to-earn, sau joacă ca să câștigi, care diferențiază crypto gaming-ul de gaming-ul tradițional, oferind jucătorilor posibilitatea de a câștiga criptomonede în cadrul jocului. Jucătorii pot, de asemenea, să achiziționeze anumite tokenuri sau NFT-uri în cadrul jocului, asemenea achiziționării și îmbunătățirii animalelor de companie virtuale în CryptoKitties, și ulterior să le vândă la un preț mai mare, obținând criptomonede.
Avantajele acestor jocuri
Creșterea popularității acestui domeniu de jocuri pe blockchain poate fi atribuita multitudinii de beneficii pe care le oferă. În timp ce unele dintre acestea au fost deja menționate, merită să facem o listă cu tot ce este de reținut.
Tehnicile de criptare și straturile suplimentare de securitate asigură protecția activelor digitale și a tranzacțiilor care fac din tehnologia blockchain un mediu, în teorie, sigur, protejând datele jocului de încercările de hacking.
Dar un beneficiu și mai mare este faptul că prin aceste tehnologii inovative, tranzacțiile cu criptomonede sunt sigure, imutabile și nu pot fi replicate.
De asemenea jocurile cripto permit jucătorilor să creeze personaje, avataruri și povești personalizate, permițând astfel o experiență reală de joc. Jucătorii au libertatea de a-și controla propria experiență de joc prin cumpărarea și vânzarea activelor digitale la discreția lor.
Și, așa cum s-a menționat anterior, jocurile cripto oferă oportunitatea jucătorilor de a câștiga monedă digitală în cadrul jocului, care ulterior poate fi schimbată în bani reali. Această caracteristică unică adaugă un element de recompensă experienței de joc.
Riscurile asociate
Atunci când discutăm despre beneficii apar și riscurile în același timp, și este important să luăm în considerare provocările care diferențiază aceste jocuri de jocurile tradiționale. Deși crypto gaming-ul este un domeniu în rapidă evoluție, prezintă o serie de obstacole care ne pun semne de întrebare.
Participarea la un joc crypto poate fi puțin mai complexă în comparație cu jocurile tradiționale. În plus față de procesul standard de accesare a unui joc, jucătorii trebuie să-și conecteze portofelul crypto la joc și să obțină suficiente criptomonede pentru a începe să joace.
Și mai mult, pentru cei care participă la experiențe play-to-earn, trebuie exercitată prudență în ceea ce privește prețurile tokenurilor, deoarece acestea pot fi volatile chiar și în cele mai cunoscute jocuri cripto.
Dezvoltatorii de jocuri cripto se confruntă cu provocarea de a se întrece cu companii deja stabilite în industria jocurilor tradiționale. Strategii inovatoare sunt necesare pentru a atrage jucătorii obișnuiți cu jocurile convenționale și care pot fi reticenți în a trece la alternativele de pe blockchain.
Concluzie
Cu toate acestea, criptomonedele rămân un domeniu relativ nereglementat, cu autorități și organisme de reglementare care își evaluează încă utilizarea în sectorul de gaming.
Navigarea prin reglementările și cerințele de conformitate în evoluție reprezintă o provocare pentru companiile care vor să activeze în această nouă piață.
Traiectoria jocurilor cripto indică faptul că acestea vor rămâne în peisaj în anii ce urmează, concurând, poate, cu jocurile tradiționale și industria de Gaming bine stabilită la nivel mondial.