Accesări: 4011

Este mai ușor să previi decât să tratezi. Aceasta este ideea de la care pleacă și cea mai nou campanie medicală destinată doamnelor și domnișoarelor preocupate de sănătate. Specialiștii din Iași vin în sprijinul femeilor din zona Fălticeni, oferind posibilitatea testării gratuite pentru depistarea, prevenirea, diagnosticarea și tratamentul precoce al cancerului de col uterin.

Inițiativa aparține medicilor Institutului Regional de Oncologie (IRO) și Fundației Enable România care desfășoară un proiect în localitățile județelor din nord-estul țării.

Echipa medicală va fi prezentă vineri, 8 aprilie, la Fălticeni.

Specialiștii vor efectua investigațiile într-o Unitatea Mobilă de Monitorizare, echipată cu aparatură și materiale sanitare precum un cabinet ginecologic.

Campania de testare gratuită, destinată prevenirii și tratamentului precoce al cancerului de col uterin, se adresează femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani.

Echipa medicală își va desfășura acțiunea de prevenție lângă Centrul Cultural G.V. Birlic (fosta Casă de Cultură), de pe strada Maior Ioan.

Testările vor începe de la ora 9.00.

Doamnele și domnișoarele au nevoie doar de cartea de identitate (buletin) în original și copie și să se pregătească așa cum fac pentru un consult ginecologic.

Merită menționat și faptul că testarea gratuită se adresează și femeilor care nu sunt asigurate (fără card de sănătate sau bilet de trimitere).

Unitatea Mobilă de Monitorizare va sta în municipiul Fălticeni până în jurul prânzului, iar femeile vor urca la testare din cinci în cinci minute.

Echipa medicală va prelua secreții de la nivelul colului. Specialiștii spun că procedura este extrem de simplă și nedureroasă, dar salvează vieți!

Pentru programări puteți suna la numărul 0751 193 788.

Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească femeile care vin la testare

  • vârsta între 25 și 29 de ani (testare Babeș Papanicolau) și 30-64 ani (testare HPV);

  • sunt asigurate sau neasigurate;

  • nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin;

  • sunt asimptomatice;

  • fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.

Al patrulea cel mai frecvent tip de cancer

Cancerul de col uterin presupune apariția la nivelul cervixului (prima parte a uterului care se deschide în vagin, denumit și col uterin) a unor celule atipice care se multiplică necontrolat.

Spre deosebire de alte tipuri de cancer care sunt mult mai agresive, cancerul cervical (col uterin) este curabil în majoritatea cazurilor, dacă este descoperit într-un stadiu incipient.

Cancerul de col uterin, numit și cancer cervical, este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume și reprezintă aproximativ 8% din totalul cazurilor și deceselor totale cauzate de cancer.

Este determinat de mutațiile din ADN celular care duc la creșterea anormală a celulelor din mucoasa colului uterin, care au capacitatea de a invada sau de a se răspândi în alte părți ale corpului, daca boala nu este tratata.

La început, de obicei, nu se observă simptome, dar pentru a fi tratat eficient, cancerul de col uterin trebuie descoperit în stadii incipiente, ideal chiar înainte ca boala să înceapă să se dezvolte, adică înainte ca celulele precanceroase să evolueze în cancer.

Celulele anormale, precanceroase, pot fi depistate printr-un simplu test Babes-Papanicolau, care durează 15 minute și care poate salva viața, pentru că celulele precanceroase, odată depistate, se pot elimina, prin tratament, înainte de a se transforma în cancer.

ȘTIRI