Străjerii din Dolhești au încheiat un nou turneu pentru promovarea tradițiilor și obiceiurilor de iarnăRural

Străjerii din Dolhești au încheiat un nou turneu pentru promovarea tradițiilor și obiceiurilor de iarnă

       Accesări: 2079

Sunt promotori ai tradițiilor autentice. În preajma sărbătorilor de iarnă, Străjerii din comuna Dolhești au încheiat un nou turneu în România. Membrii acestui ansamblu sătesc au ținut să arate cât de frumoase sunt obiceiurile din nordul Moldovei, dar mai ales cele de pe Valea Șomuzului, primite de la părinții și bunicii lor.

Străjerii au făcut un prim popas la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, unde au participat la Festivalul de datini de Crăciun și Anul Nou.

Îmbrăcați în portul popular, dolheștenii i-au încântat atât pe vizitatorii, cât și pe gazdele acestui spațiul unic în universul țăranului român.

Pe agenda turneului au mai figurat Parlamentul României și Patriarhia Română.

Străjerii au avut intervenții la Radio Trinitas, pe platoul unei televiziuni naționale, dar și apariții în cadrul altor emisiuni.

Un alt popas l-au făcut la Parlamentul României. Aici au fost întâmpinați de senatorul George Mîndruță,
care și-a exprimat aprecierea pentru talentul și dăruirea lor, cât și pentru ambiția de a nu lăsa tradiția pradă uitării.

Ansamblul și-a onorat alte trei invitații la evenimente dedicate obiceiurilor de iarnă, desfășurate la Râmnicu Vâlcea, Focșani și Vaslui.

Au primit aplauze la scenă deschisă și gânduri de bine.

Turneul nu ar fi fost posibil fără sprijinul Primăriei Comunei Dolhești, care s-a implicat și anul acesta în așa fel încât obiceiurile de iarnă de pe Valea Șomuzului să fie făcute cunoscute în cât mai multe locuri din țară.

Edilul Cristinel Bărculescu susține că „administrația locală depune toate eforturile pentru a menține vii datinile, obiceiurile și tradițiile moștenite din moși strămoși, și de a le transmite mai departe urmașilor”.

El a precizat că este mândru de ceea ce înfăptuiesc „Străjerii din Dolhești” cu fiecare nou prilej, deoarece tot ceea ce fac, ei fac din dragoste și prețuire față de tradițiile românești.

Gheorghiță Ciocârlan este sufletul și forța din spatele acestui ansamblu.

Turneul recent încheiat i-a lăsat amintiri deosebite, marcate de bucurie, zâmbete și aprecieri venite prin aplauzele publicului, experiențe, de altfel, greu de descris în cuvinte.

ȘTIRI