Ne întoarcem în timp. Micul și însemnatul oraș Fălticeni, târgul de la marginea Regatului, și-a clădit faima la nivel național prin oameni cu contribuții deosebite în domeniile cultură, artă și știință. Trecutul ne arată că până în 1945 străzile aveau, mai cu seamă, numele unor personalități fie purtau numele unor importanți oameni de-ai locului.
În nomenclator figurau și eroii căzuți pe câmpul de luptă. Astăzi peste 20 de străzi poartă numele unor soldați, subofițeri și ofițeri din războiul pentru independență și cele două războaie mondiale.
Lucrurile s-au schimbat după 1945.
Zilele importante din calendarul Revoluției Socialiste au devenit repere de sărbătoare și un motiv în plus pentru de a șterge cu buretele trecutul și denumirea unui drum orășenesc.
Strada Doi Grăniceri este doar una din multele străzi din Fălticeni care în acele timpuri au căpătat ”iz” sovietic.
Documentele vremii arată că strada de la intrarea dinspre Baia, se numea în 1918, după încheierea primului război mondial, strada Doi Grăniceri, în amintirea faptelor eroice săvârșite de ostașii români la Spătărești care au ținut piept unui corp de armată al Rusiei.
Denumirea ”Doi Grăniceri” s-a păstrat până în august 1945, când autoritățile locale au hotărât ca strada să se numească General Nicolae Cambrea, în cinstea comandantului diviziei Tudor Vladimirescu, una din cele două divizii de voluntari români constituită în U.R.S.S, din prizonieri de război care au luptat alături de armata sovietică.
Când influența U.R.S.S asupra României era tot mai puternică, autoritățile locale ale acelor vremuri s-au grăbit să-și arate aprecierea față de evenimentele care au marcat trecerea de la capitalism la comunism.
După alți trei ani strada este ”rebotezată” cu una din cele mai prețuite zile de sovieticii lui Stalin.
În ianuarie 1948 printr-o hotărâre dată de Consiliul Orășenesc, titulatura străzii din Fălticeni va fi schimbată pentru a treia oară. Aleșii locali, printre care profesori și oameni de cultură, au decis ca strada să fie numită 7 Noiembrie.
Locul care purta cu cinste memoria soldaților din Fălticeni care au luptat pe dealul Spătărești împotrivă oștilor dirijate de sistemul bolșevic, avea să primească titulatura unei zile de tristă amintire.
Pe 7 Noiembrie are loc Marea Revoluţie Socialistă din Rusia, care a dus la curmarea monarhiei din această țară, după ce anterior au fost asasinați țarului Nicolae al II-lea, membrii familiei regale și rudele lor apropiate. De fapt, Marea Revoluţie Socialistă are loc la 25 octombrie 1917 (stil vechi). Conform noului calendar introdus de sovietici în Rusia, la 1917, data revoluţiei s-a modificat pe 7 noiembrie.
Multe localități din România aveau să-și redenumească străzile în acest fel. Inclusiv capitala și unele orașe universitare aveau în nomenclatorul urban un 7 Noiembrie.
Timpul, însă, le-a rezolvat pe toate. Strada care traversează orașul Fălticeni de la sud spre centru și-a recăpătat denumirea de odinioară după mai bine de 50 de ani.
Înainte ca schimbarea denumirii să se producă, autoritățile au mutat statuia ”Grănicerul de veghe” de pe Maior Ioan pe strada care mai târziu avea să redevină 2 Grăniceri, în trecut regăsită în documente ca Doi Grăniceri.