În cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Fălticeni, care s-a desfășurat miercuri, 4 decembrie 2019, consilierii fălticeneni s-au abținut în bloc în momentul votului pentru aprobarea proiectului de hotărâre privind Planul anual de evoluție a tarifelor pentru furnizarea serviciilor publice de alimentare cu apă, colectare și tratare ape uzate, transmis spre analiză și aprobare de Asociația Județeană pentru Apă și Canalizare Suceava (AJAC).
Acest plan de evoluție a tarifelor, pentru perioada 2020-2023, este solicitat de ACET Suceava, în calitate de operator județean al sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, fiind o componentă a proiectului de “Dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Suceava în perioada 2014-2020”. Acest proiect se află la stadiul adoptării studiului de fezabilitate și a indicatorilor economici.
Dacă va intra în vigoare, ceea ce este greu de crezut în acest moment, tarifele percepute la nivel județean consumatorilor casnici și non-casnici, pentru apa potabilă, ar urma să crească cu 2,7% în 2020; 3,2% în 2021; 1,2% în 2022 și 1% în 2023. Plecând de la un tarif de 4,70 lei / m.c. în 2020, s-ar ajunge în 2023 la 4,96 lei / mc, la care se adaugă TVA-ul.
În ceea ce privește tarifele pentru seviciul de canalizare, acestea ar urma să crească cu 10,1% în 2020; 2% în 2021; 8% în 2022, respeciv 17,8% în 2023. Astfel, de la un preț de 3,48 lei / m.c. în 2020, prețul apei uzate ar urma să crească la 4,51 lei / m.c. în 2023, la care se adaugă TVA-ul.
În lipsa unei documentații concludente din partea AJAC Suceava, comisiile de specialitate ale Consiliului Llocal Fălticeni au dat avize de respingere a proiectului de hotărâre.
Aceeași situație s-a înregistrat și în cazul altor patru proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi, legate de același subiect, între care: adoptarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor economici pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, cofinanțarea municipiului Fălticeni, respectiv proiectul privind punderea la dispoziția ACET Suceava a terenurilor aferente investițiilor din proiect.
Aceste proiecte trebuie aprobate la nivelul fiecărei localități în care operează ACET Suceava, înainte de Adunarea Generală AJAC Suceava, programată luni, 9 decembrie 2019.
Pentru a vota în cunoștință de cauză, consilierii locali vor ca AJAC Suceava și ACET Suceava să vină la Fălticeni, să prezinte ce se dorește concret a se realiza pentru municipiul nostru prin noul proiect județean de dezvoltare a infrastructurii de apă.
Poziția celor 18 consilieri locali este susținută și de primarul Cătălin Coman.
“Din păcate nu avem un studiu de fezabilitate complet. V-am transmis materialele așa cum le-am primit de la AJAC Suceava. Este un proiect complex și important pentru viitor. Ne asumăm o cofinanțare de 217.000 de euro, fără TVA, ceea ce nu este o sumă deloc mică, inclusiv pentru anul 2023. S-ar putea ca următorul Consiliu Local, din 2020, să ne întrebe cum am aprobat să plătim acești bani. Din punctul meu de vedere, trebuie analizat foarte serios acest proiect de hotărâre. O să invităm ACET și AJAC la o ședință, în care să primim răspunsuri la toate întrebările noastre, astfel încât fiecare consilier să voteze în deplină cunoștință de cauză.
Și în cazul planului anual de evoluție a tarifelor, noi trebuie să aprobăm tarifele pentru anul 2023. Este o creștere destul de mare a prețurilor, în fiecare an, atât la apă cât și la canalizare. Să nu ajungem să ne întrebe cineva pe stradă cum am aprobat de pe acum să crească prețul la apă în 2023. Facem aceste investiții ca să scădem prețurile, nu să le creștem. Schimbăm conducte ca să nu mai fie pierderi, modernizăm stația de epurare ca să avem costuri mai reduse. Nu vreau să mă disculp, să spun consiliului local să voteze un proiect care prevede creșteri de tarife patru ani de acum înainte, nu mi se pare corect. Întrebați oamenii pe stradă dacă sunt de acord să crească prețul la canalizare în 2023 cu 18%, după ce noi facem investiții din banii lor. Închipuiți-vă răspunsul!”