Un act medical modern este de neconceput fără tehnologii și dotări pe măsură. Spitalul Municipal Fălticeni are deja șase luni de când funcționează într-un spațiu nou, cu echipamente de ultimă generație ce valorează câteva milioane de euro. Unitatea medicală continuă politica de achiziții pentru ca serviciile prestate să fie la un nivel cât mai înalt.
Următoarea noutate majoră pe lista dotărilor va fi și cea mai costisitoare de până acum.
Un aparat de Investigații prin Rezonanță Magnetică (IRM) este următoarea „țintă” pentru managerul Vlad Morariu care vrea ca medicii să aibă pe mâini tot ce este mai bun și modern, astfel încât actul medical să fie în ton cu așteptările pacienților.
Până la momentul achiziției, spitalul din Fălticeni a demarat procedurile pentru înființarea unui Centru de imagistică medicală prin rezonanță magnetică 3.0 Tesla. Un studiu de fezabilitate este pregătit în acest sens.
Costurile întocmirii studiului amintit se ridică la 50.000 de lei și sunt suportate integral din bugetul municipiului Fălticeni.
Noul echipament IRM va poziționa unitatea medicală în rândul spitalelor care asigură un diagnostic extrem de precis, non-inavaziv și neiradiant.
În ceea ce privește viitorul Centru de imagistică medicală, acesta va fi amenajat într-un spațiu modular amplasat lângă clădirea spitalului, la parter, cu acces facil pentru pacienți.
Acest centru ar putea fi funcțional într-un orizont de timp rezonabil, dacă toate etapele înființării, dotării și funcționării centrului vor fi parcurse fără probleme.
Managerul Vlad Morariu spune că un astfel de aparat este foarte scump, iar sursa de finanțare poate fi un proiect cu fonduri europene sau fonduri de la Ministerul Sănătății.
Avantajele IRM
Investigaţia prin Rezonanţă Magnetică Nucleară (IRM) este un instrument suprem în diagnosticarea imagistică a întregului corp uman, în special în neurologie și neurochirurgie.
Această metodă oferă imagini morfologice de cea mai înaltă rezoluție spațială, un contrast excelent al țesuturilor moi, precum și date funcționale unice ale sistemului nervos central.
IRM permite efectuarea investigațiilor cât a modificărilor structurale (vizualizează structura creierului și spectrul integral de stări patologice, ex. tumori, infecţii, infarcte, leziuni traumatice, ale creierului şi măduvei spinării) și a celor funcționale, vizualizează dereglările metabolice cerebrale și leziunile la un nivel celular.
Grație acestui aparat este posibilă vizualizarea țesuturilor și organelor cu spectrul larg de metode: Angiografia prin Rezonanță Magnetică non-contrast, Angiografie dinamică cu contrast 4D, Perfuzie cerebrală non-contrast, Tractografie cerebrală și spinală, Spectroscopie uni/multi-voxel, Imagistica prin rezonanţa magnetică funcţională.
Datorită absenței riscului de radiații ionizante, aparatura este inofensivă. Investigațiile pot fi efectuate și repetate ori de câte ori este necesar, fără pericol pentru viață sau sănătate, inclusiv și a copiilor, femeilor însacinate sau în perioada de alăptare.
IRM este metoda de explorare imagistică utilă în studiul tuturor regiunilor anatomice şi organelor.
Tehnologia 3.0 Tesla înseamnă rezoluție înaltă pentru un diagnostic rapid și exact.
Managerul Vlad Morariu spune că viitorul Centru de imagistică este un proiect prioritar și va reprezenta un mare pas înainte, sub toate aspectele actului medical, deoarece pacienții au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate.