Noutate importantă în mediul medical local. Spitalul Municipal Fălticeni va avea pentru prima dată o linie de gardă la Secția ATI. Conducerea unității solicită Consiliului Local Fălticeni aprobarea înființării acestui serviciu de permanență, propunerea urmând să fie dezbătută în plenul deliberativului pe data de 25 februarie.
Un proiect de hotărâre inițiat de primarul Cătălin Coman va fi supus dezbaterii în ședința ordinară de joia viitoare.
Având în vedere faptul că în cadrul Consiliul Local Fălticeni activează doi medici și două asistente, dar și atitudinea pro-sănătate a majorității aleșilor locali, propunerea Spitalului Municipal va primi fără probleme undă verde.
Premieră pentru actul medical fălticenean
Edilul municipalității fălticenene afirmă că linia de gardă la ATI este un pas mare pentru îmbunătățirea serviciilor medicale. În același timp este vorba de o premieră pentru spitalul municipal.
”Ne pregătim intens pentru deschiderea noului spital din Fălticeni. Pe lângă partea de construcții, de dotări și echipamente suntem foarte atenți în gestionarea cu eficientă a resursei umane. Prin urmare la Fălticeni în premieră va fi înființată și va funcționa prima linie de gardă cu specialitatea ATI.”, a declarat primarul Coman. „ Este un lucru foarte important, un pas mare în îmbunătățirea serviciilor medicale în condițiile în care spitalul din Fălticeni deservește un număr de aproximativ 150.000 de persoane din municipiul Fălticeni și cele 18 localități arondate. Este un pas mare pentru că vorbim de o premieră, linie de gardă pe ATI care va permite derularea intervențiilor chirurgicale în orice zi și la orice oră.”
Patru linii de gardă
În spitalul din Fălticeni sunt la momentul de față patru linii de gardă, în timp ce la spitalul din Rădăuți sunt șase, iar la spitalul din Suceava sunt 17.
Nevoia asigurării permanenței la Anestezie și Terapie Intensivă este explicată de șeful Secției ATI, medicul primar Stanislav Grigoriev. El consideră oportună și
„Înființarea unei linii de gardă pe specialitatea ATI este necesară pentru îmbunătățirea calității actului medical. În același timp va crește gradul de complexitate al cazurilor tratate în unitatea noastră.”, subliniază Grigoriev. „Vom putea acorda asistență medicală de urgență, 24 de ore din 24, respectiv monitorizarea, supravegherea și tratarea pacienților post-operator și a celor critici în regim continuu.”
Șeful secției ATI a menționat că în momentul de față, după terminarea programului de lucru al medicilor, mai exact de la ora 15, urgențele medicale care sosesc la spitalul din Fălticeni sunt direcționate către alte spitale din județ care au linie de gardă ATI.
Echipă întregită la Secția ATI
Managerul Vlad Morariu urmărește de mai mult timp înființarea liniei de gardă la Secția ATI, însă mereu s-a lovit de problema lipsei medicilor.
În ultima perioadă au fost cooptați încă trei medici, Anda Antonesei (medic primar), Alina Adăscăliței (medic specialist), George Leahu (medic specialist), care lucrează alături de cel mai vechi medic ATI din spitalul fălticenean, doctorul Stanislav Grigoriev.
Medicul Vlad Morariu susține că echipa actuală de la ATI va fi completată cu încă un medic. Acesta urmează să fie angajat în viitorul apropiat.
El a subliniat că odată cu înființarea liniei de gardă va da posibilitatea realizării de intervenții chirurgicale în orice moment al zilei, ca în unitățile medicale moderne.
„Momentan avem patru medici de specialitate ATI. Urmează să mai completăm echipa noastră cu încă unul în viitorul apropiat.”, ne-a declarat managerul Spitalului Municipal Fălticeni. „Acest lucru va crea premisa internării și tratării în spitalul nostru a unor cazuri cu patologie complexă, va asigura supravegherea permanentă a pacienților gravi din secție ATI, precum și posibilitatea de a efectua intervenții chirurgicale 24 de ore din 24, ca-n orice spital modern.”
Morariu afirmă că linia de gardă ATI „nu este la îndemâna oricărui spital de dimensiunea noastră și este o condiție esențială pentru a putea progresa și evolua în viitor”
Linia de gardă ar putea funcționa la sfârșitul lunii mai
Secția ATI are în prezent patru medici, șase asistente și două infirmiere. Sunt 15 paturi alocate pentru spitalizare continuă. În funcție de necesități, numărul paturilor ar putea crește, după cum explică Vlad Morariu.
Managerul Spitalului Municipal Fălticeni mai spune că funcționarea liniei de gardă este condiționată de obținerea aprobărilor necesare. Estimativ vorbind, Morariu apreciază că noua linie de permanență medicală pe Secția ATI ar putea fi activă spre sfârșitul lunii mai.
Spitalul din Fălticeni are în momentul de față patru linii de gardă pe specialitățile principale: Chirurgie generală, Medicină internă, Obstetrică-ginecologie și Pediatrie.
Linia de gardă ATI va fi cea de-a cincea din cadrul unității medicale și ar putea funcționa mai întâi în clădirea vechiului spital, după care ea va fi mutată în noul spital, unde beneficiază de o sală cu aparatură ultramodernă și saloane cu paturi de ultimă generație.