Eveniment de tradiție, pentru tradiții străbune. Festivalul datinilor de iarnă pe stil vechi, organizat în comuna Drăgușeni, și-a respectat renumele dobândit de-a lungul timpului, ca manifestare ce reunește cele mai frumoase obiceiuri din nordul Moldovei. În pragul Anului Nou, formații din trei județe au venit la eveniment, spre bucuria publicului.
Urși, capre, cerbi, căiuți, arnăuți, mădămi, generali, domnișoare, dobași și urători au adus datinile de iarnă în comuna Drăgușeni, într-un amplu spectacol.
Organizatori festivalului sunt Primăria și Consiliul Local, în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava, insituția finanțatoare, și Centrul Cultural Bucovina.
Ediția de anul acesta a fost ediție jubiliară.
S-au împlinit 20 de ani de la organizarea primului eveniment, iar gazdele au vrut să marcheze acest moment cu un spectacol memorabil.
15 formații de datini și obiceiuri de iarnă din județele Suceava, Neamț și Iași au fost invitate să participe în cadrul manifestării din ajunul Anului Nou pe stil vechi, desfășurată în parcul central.
Ca în fiecare an, festivalul a fost deschis cu parada mascaților, care au cântat și au jucat în centrul localității, până la scena evenimentului.
Gazdele s-au pregătit așa cum se cuvine. Au reamenajat scena, au înfrumusețat parcul, pregătind bunătăți, Oaspeții au fost întâmpinați cu un gând bun și tradiționalul „La mulți ani”.
Program jubiliar pentru un eveniment de marcă
Programul ediției jubiliare s-a dovedit unul amplu și special, de la capăt la altul.
Membrii Ansamblului Profesionist „Ciprian Porumbescu” au deschis festivalul, în fața unui public numeros, cu un program deosebit, o suită de cântece, urături și datini din vatra satului sucevean.
Au urmat tradițiile locale prezentate de gazde, grupul „Datini drăgușenene”, format din elevi, Arnăuții și urșii din Drăgușeni.
Urătorii și urșii Grupului Bogdana, Ceata din Vadu Moldovei, Străjerii din Dolhești, Urșii din Preutești au adus tradițiile de iarnă din zonele lor.
Pe scena festivalului au mai fost Cerbul din Corlata și Ansamblul de datini din Volovăț.
Jocuri și tradiții de Anul Nou au adus și invitații din Iași și Neamț.
Ansamblurile și formațiile de datini din Miroslovești, Zebreni, Preutești, Răucești și Balș.
Spectatorii au urmărit jocul Caprei mute, moșnegeasca, jocul Cerbilor, care au alături de urători, generali.
Oaspeții au primit în dar tradiționalul colac și sticla de țuică, din partea primarului comunei Drăgușeni.
Festivalul datinilor de iarnă pe stil vechi s-a desfășurat timp de peste trei ore, în fața unei audiențe formate din câteva sute de persoane.
La închiderea ediției jubiliare, edilul Vasile-Lică Cepoi le-a mulțumit tuturor celor prezenți, dar mai ales celor care au sprijinit desfășurarea festivalului, Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural Bucovina.