Slujire arhirească la ceas de binecuvântată bucurie sufletească. Prima sărbătoare din calendarul toamnei este închinată Nașterii Maicii Domnului, ocrotitoarea multor parohii și așezăminte monahale printre care și Mănăstirea Cămârzani. Chinovia de maici așezată la pe culmile localității cu același nume și-a sărbătorit hramul în prezența unui grup numeros de pelerini, preoți și diaconi.
Cu ocazia acestui praznic, Î.P.S. Calinic și P.S. Damaschin au oficiat, în altarul de vară al mănăstirii, slujba praznicală.
Cei doi ierarhi au slujit alături de clerici de la Centrul Eparhial Suceava, stareți de la mănăstirile din cuprinsul eparhiei, precum arhimandritul Serafim Grigoraș, starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, și arhimandritul Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, preotul Nektarie Nikolici, de la Mănăstirea Milkovo din Serbia și protoiereul Adrian Dulgheriu.
Corul maicilor Mănăstirii Cămârzani, renumit pentru cântările psaltice interpretate cu multă măiestrie, au oferit răspunsurile liturgice, înfrumusețând într-un mod aparte slujba arhierească.
Cuvântul de învățătură i-a aparținut preotului universitar doctor Mihai Vizitiu, care le-a vorbit celor prezenți despre argumentele scripturistice și patristice privind alegerea Maicii Domnului în vederea mântuirii neamului omenesc prin nașterea Fiului lui Dumnezeu, formarea ei duhovnicească la templul din Ierusalim și mai ales modelul de sfințenie pe care îl întruchipează.
În încheierea slujbei praznicale, Î.P.S. Calinic și P.S. Damaschin au înălțat rugăciuni pentru sănătatea celor prezenți, dar și cei aflați pe patul de spital. Ierarhii citit și rugăciuni pentru dezlegare și pentru cei care suferă de depresie.
Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Calinic i-a adus mulțumiri părintelui Mihai Vizitiu pentru cuvântul de învățătură bogat documentat.
Un mesaj de mulțumire și de recunoștință s-a îndreptat și spre maica stareță și întreaga obște monahală pentru jertfelnicia și hărnicia cu care susțin activitățile Arhiepiscopiei Sucevei, cum ar fi: Tipografia „Vartolomeu Mazereanu”, Fabrica de lumânări, Prescurăria „Cuvioșii Părinți Spiridon și Nicodim de la Lavra Pecerska”.
Vizita arhierească s-a încheiat cu un gând de bine prin care Î.P.S. Calinic i-a felicitat pe toți sărbătoriții acestei zile, dar și pe toți credincioșii prezenți, urându-le ca Mântuitorul Iisus Hristos să le dăruiască ani buni, mulți cu sănătate și sporite împliniri.
Părinții slujitori au împărțit iconițe cu reprezentarea iconografică a sărbătorii împărătești prăznuite liturgic astăzi, după care cei doi ierarhi au binecuvântat mulțimea pelerinilor cu apă sfințită.
În urmă cu trei decenii viața monahală și-a reluat cursul la Mănăstirea Cămârzani, devenită schit după cel de-al doilea război mondial, apoi, în anul 1959 redusă la rangul de biserică parohială, și redeschisă în anul 1992 ca mănăstire de maici.
Începând din anul 2000, demersurile și truda Prea Sfințitului Gherasim Putneanul, dar și sprijinul credincioșilor de la acea vreme, au condus la zidirea noii biserici cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”.
Biserica mănăstirii adăpostește racla în care sunt așezate moaștele mai multor sfinți și icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni.