Accesări: 707

Nemulțumire și indignare. Două sindicate din învățământ, FSLI și FSE, solicită Guvernului României să reevalueze decizia privind deschiderea unitățile de învățământ doar pe baza numărului salariaților vaccinați. Reprezentanții sindicatelor consideră că această hotărâre ar putea transforma grădinițele, școlile și liceele „în adevărate focare de infecție”.

Într-un comunicat de presă, aceștia subliniază caracterul discriminatoriu al măsurii, cât și anumite realități pe care Ministerul Educației pur și simplu le ignoră.

Sindicaliștii amintesc faptul că un procent semnificativ de salariați din învățământ, au trecut prin boală, astfel încât, această categorie trebuie avută în vedere la luarea oricărei decizii, ca și numărul de salariați care, din considerente medicale, nu se pot vaccina, din cauza unor afecțiuni preexistente sau unor contraindicații medicale.

În același context, în contrast cu alte domenii, unitățile de învățământ sunt singurele care au obligația să prezinte săptămânal numărul de vaccinați, în condițiile în care nicio altă instituție nu are afișată pe portalul propriu rata de vaccinare.

„Asemenea măsură, de afișare pe site-ul unităților de învățământ, a ratei de vaccinare a salariaților, este abuzivă, în condițiile în care se cer salariaților date cu caracter medical, fără a exista temeiul legal al solicitării acestor date, un consimțământ informat și valabil exprimat al salariaților și nici informarea acestora conform regulilor GDPR.”, susțin sindicaliștii din educație. „Putem să înțelegem importanța predării față în față și chiar am susținut-o de fiecare dată. Totuși, în situația actuală, în condițiile în care 70% dintre elevi și 34% dintre angajați nu sunt vaccinați, în condițiile în care nu avem teste pentru depistarea COVID 19 în unitățile de învățământ, considerăm că soluția prezentată de către Ministerul Educației este una greșită. Riscăm ca trendul descendent din ultimele 10 zile să fie anulat de creșterea alarmantă a îmbolnăvirilor.”

Ambele sindicate spun că nici până la ora actuală, nu este reglementată testarea gratuită, la nivelul cabinetelor școlare (=sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSP, a salariaților din unitățile de învățământ.

Totodată, testarea gratuită, atât a angajaților unităților de învățământ, cât și a preșcolarilor/elevilor trebuie să se realizeze nu doar atunci când aceștia prezintă simptome, ci să aibă loc periodic (de două ori pe săptămână).

Cele două sindicate din învățământ amintesc faptul că „potrivit dispozițiilor Legii nr.53/2003 – Codul Muncii – accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva SARS-COV- 2, persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și tratament.

Mai mult decât atât, niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze, vaccinarea este un act medical preventiv bazat de consimțământ, iar impunerea vaccinării împotriva COVID- 19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal.

Considerăm că, de fapt, orice decizie care ține cont exclusiv de rata de vaccinare a salariaților unităților de învățământ, va duce la redeschiderea acestora doar pentru o săptămână,

maximum două, după care, în urma noilor infectări, se va ajunge la soluția trecerii la predarea online.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” consideră că deciziile luate în ultima perioadă vor duce la o prăpastie între vaccinați și nevaccinați și între părinți, elevi, pe de o parte, și angajații din învățământ, pe de altă parte.

Sindicaliștii sunt convinși că mai mult ca sigur vor începe presiuni asupra unităților de învățământ unde rata de vaccinare este sub 60%, lucru de neacceptat, cu atât mai mult cu cât, la nivel de societate, rata de vaccinare este sub 35%.

Aceștia opinează că, în calitate de reprezentanți ai salariaților din sistemul educațional, în acest moment decizia privind modul de reluare a cursurilor școlare începând din data de 8 noiembrie 2021, trebuie descentralizată la nivelul fiecărei unități de învățământ, în funcție de situația epidemiologică de la nivelul localității.

ȘTIRI