Duminică încărcată de bucurie și binecuvântare. Parohia Sfânta Treime din comuna Preutești consemnează în propria cartea de aur un moment aparte. După câțiva ani de trudă și așteptări, au fost săvârșite cele cuvenite Sfințirii Paraclisului „Sfântul Mucenic Mina”.
Într-o zi superbă de toamnă, 22 septembrie, numeroși credincioși au asistat la slujba de târnosire, oficiată de Prea Sfințitul Damaschin, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei, împreună cu sobor de 20 de preoți.
Ierarhul a fost întâmpinat de protoiereul Adrian Dulgheriu, alături de preotul paroh Mihai Moroșanu și alți preoți din Protopopiatul Fălticeni, dar și de reprezentantul autorității locale.
Enoriașii au îmbrăcat portul popular, așa cum oamenii de la țară obișnuiesc să facă în zilele de sărbătoare.
Sfințirea Paraclisului „Sfântul Mucenic Mina” s-a desfășurat sub semnul împlinirii sufletești, la acest eveniment participând numeroși credincioși din alte parohii ale comunei Preutești, dar și din localitățile învecinate. Au onorat cu prezența și oficialitățile locale, primarul Ion Vasiliu, consilieri locali, dar și Constantin Balauseac, directorul AJOFM Suceava, fiu al comunității preuteștene.
Slujbă înălțătoare
Slujba târnosirii s-a desfășurat după tipicul cuvenit, paraclisul primind, cu ocazia sfințirii, binecuvântarea Sfântului Mare Mucenic Mina, ocrotitorul lăcașului amenajat la subsolul bisericii.
Aici, într-un spațiu mai restrâns, străjuit de zeci de icoane, vor fi oficiate slujbele pe perioada sezonului rece.
Tot cu această ocazia a fost sfințită și sala de mese.
Prea Sfințitul Damaschin și soborul de preoți au oficiat, mai apoi, Sfânta Liturghie în biserica Sfânta Treime, lăcaș impozant, de dimensiunile unei catedrale, pictată într-un autentic stil bizantin.
Psalții corului Arhiepiscopiei Sucevei au înfrumusețat slujba arhierească, slujbă înălțătoare în cadrul căreia, la final, copii și părinți au primit Sfânta Împărtășanie.
Nelipsit din cadrul slujbei arhierești, cuvântul de învățătură al Prea Sfințitului Damaschin s-a axat pe câteva mesaje simple în care creștinii au fost îndemnați să fie aproape de Biserică și de Dumnezeu.
Hirotesit într-o treaptă mai înaltă
Aproape de altar, într-un colț al lăcașului, arhiplin în ziua sfințirii paraclisului, stă așezată la loc de cinste fotografia preotului Ioan, ctitor al bisericii, alături de racla cu sfintele moaște și candela care simbolizează lumina credinței.
După Sfânta Liturghie, ierarhul și preoții au oficiat slujba de pomenire în amintirea preotului și întâiul ctitor Ioan.
Cu ocazia sfințirii paraclisului, Prea Sfințitul Damaschin l-a hirotesit pe preotul paroh Mihai Moroșanu la rangul de iconom stavrofor, oferindu-i brâul roșu, crucea pectorală și bedernița, însemne ale vredniciei.
Au fost daruri binemeritate pentru lucrarea săvârșită de parohul Bisericii Sfintei Treimi.
Înainte de acestea, ierarhul a citit rugăciuni de binecuvântare specifice unui astfel de moment.
Hirotesia în treapta de iconom stavrofor înseamnă recunoașterea vredniciei de până acum și o încurajare pentru o lucrare mai intensă și mai bogată în viitor.
Rangul de iconom stavrofor este oferit preoților care se remarcă printr-o activitate bisericească excepțională.
Daruri pentru invitați
Spre finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh s-a adresat celor prezenți cu un mesaj de mulțumire pentru participare la ziua sfințirii.
Dând timpul înapoi, preotul Mihai Moroșanu a rememorat strădaniile predecesorului său, preotul Ioan, prigonit de autoritățile comuniste, care a făgăduit că va întemeia un lăcaș, în numele Sfântei Treimi, dacă va scăpa cu viață.
Promisiunea s-a materializat abia după 1990, opera continuării zidirii și finalizării lăcașului fiind dusă la îndeplinire de preotul Mihai.
El a subliniat că la momentul actual, biserica, paraclisul și sala de mese formează un ansamblu eclezial deosebit de frumos spre folosul comunității și al creștinilor.
La rândul său, Prea Sfințitul Damaschin l-a felicitat pe părintele Mihai pentru săvârșirea lucrărilor la paraclis, la noua casă praznicală și activitatea duhovnicească, adăugând apoi un gând de bine pentru comunitatea
Slujba sfințirii s-a încheiat cu câteva momente de suflet, în care au fost oferite buchete de flori și daruri invitaților.
În semn de prețuire și recunoștință, ca amintire de la ziua sfințirii, Prea Sfințitul Damaschin, protoiereul Adrian Dulgheriu și suita de preoți, cât și primarul Ion Vasiliu și au primit, în dar, icoane pictate pe lemn.
Și pelerinii veniți la sfințire au primit câte un dar, icoana Sfântului Mucenic Mina, protectorul paraclisului din comuna Preutești.
Ziua sfințirii s-a încheiat cu agapa creștină.
Paraclisul recent sfințit va fi deschis toată săptămâna spre închinare. Preotul Mihai Moroșan anunță că pelerinii se pot închina zilnic în Sfântul Altar între orele 8 – 20, până inclusiv duminica viitoare.