În această săptămână vor fi stabilite scenariile privind organizarea activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2
Luni, 7 septembrie 2020, toate direcțiile de sănătate publică județene vor informa Inspectoratele Școlare Județene, respectiv senatele universitare ale instituțiilor de învățământ superior și Comitetele Județene pentru Situații de Urgență cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități.
Până joi, 10 septembrie, în funcție de aceste date, de particularitățile locale, de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, consiliul de administrație al unității de învățământ va propune Inspectoratului Școlar Județean aplicarea unuia dintre scenariile de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, conform Ordinului ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății 5487/1494/ 01.09.2020.
Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă vor emite hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020-2021.
“Fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și, atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și INSP sprijinim demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori.
Scenariul 1 (verde – rata incindenței mai mică de 1 la mia de locuitori)
Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
Scenariul 2 (galben – scenariu hibrid – rata incidenței între 1 până la 3 la mia de locuitori)
Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
Scenariul 3 (roșu – școală online – rata incidenței mai mare de 3 la mia de locuitori)
Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online
Tot astăzi, Ministerul Sănătăţii a făcut publică Analiza situației epidemiologice care cuprinde numărul de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile (inclusiv 6 septembrie 2020) realizată la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică.
Potrivit acestui document, rata de incidenţă Covid-19 pentru Municipiul Fălticeni este, la această dată, de 0.39 la 1000 de locuitori. În această situaţie, şcoala ar trebui să înceapă cu participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ.
Iată cum se prezintă rata de incidenţă a cazurilor Covid-19 în oraşele şi comunele din zona Fălticeni:
Oraşul Dolhasca – 0.09
Oraşul Liteni – 0.39
Comuna Baia – 0.00
Comuna Bogdăneşti – 0.24
Comuna Boroaia – 0.21
Comuna Buneşti – 1.44
Comuna Cornu Luncii – 0.27
Comuna Dolheşti – 0.00
Comuna Drăguşeni – 0.00
Comuna Fântâna Mare – 0.00
Comuna Forăşti – 0.00
Comuna Hârtop – 0.38
Comuna Horodniceni – 0.00
Comuna Mălini – 1.28
Comuna Preuteşti – 0.00
Comuna Rădăşeni – 0.73
Comuna Râşca – 0.00
Comuna Slatina – 0.18
Comuna Vadu Moldovei – 0.00
Comuna Vultureşti – 0.00