Școli și grădinițe moderne în comuna Boroaia. Autoritățile locale au reușit să le reabiliteze în cinci aniSpecial

Școli și grădinițe moderne în comuna Boroaia. Autoritățile locale au reușit să le reabiliteze în cinci ani

       Accesări: 2611

Educația ocupă un loc aparte într-o localitate din mediul rural. Comuna Boroaia, vatra care l-a odrăslit pe învățătorul Vasile Tomegea, unul dintre luminătorii satului românesc, se numără printre unitățile administrative care acum dispun de școli și grădinițe la standarde europene. Un volum de muncă imens stă în spatele proiectelor care au permis finanțarea, reabilitarea și dotarea acestora.

Elevii și cadrele didactice boroieni au parte de condiții ca la oraș, un climat plăcut care stimulează performanța.

În numai cinci ani, toată rețeaua școlară a fost complet modernizată și reabilitată.

Din acest punct de vedere, comuna Boroaia este prima localitate din județul Suceava care are toate unitățile școlare autorizate ISU și DSP.

Schimbări radicale în bine

Primele demersuri, deși timide, au fost făcute în anul 2005. Toate au venit de la bugetul local, unul care nu putea acoperi adevăratele nevoi din sistemul de educație.

Alocările constante de la bugetul local nu au fost suficiente pentru a acoperi nevoile, cât mai ales necesitatea modernizării rețelei școlare din Boroaia.

După 10 ani de susținere financiară din fonduri proprii, în care autoritățile locale s-au străduit ca școlilor să nu le lipsească nimic, primarul Vasile Berariu face pasul spre proiectele de anvergură mulțumită Programului Național de Dezvoltare Locale.

Cinci școli, cinci proiecte, cinci ani intenși

Anul 2015 marchează începutul modernizării școlilor din Boroaia.

Tonul schimbării este dat de proiectul reabilitării capitale a clădirii Școlii Gimnaziale „Vasile Tomegea” din centrul comunei.

Școala din Boroaia, cea care a dat numeroși oameni de valoare României, printre care profesorii universitari doctori Gheorghe Scripcaru și Paul Miron, contraamiralul dr. Ioan Condur și comandorul dr. Marian Moșneagu, academicienii Petru Jitaru și Gheorghe Niculăiasa, devine în doar șase luni un edificiu model.

Fondurile atrase prin acest proiect au transformat clădirea într-un laborator al educației moderne.

Investițiile au adus eficiență energetică, confort termic, siguranță la incendiu și un ambient plăcut.

Primarul Vasile Berariu va multiplica matricea unității etalon din comună, la toate celelalte patru unități din Boroaia. Infrastructura școlară iese dintr-un șantier și intră într-altul. Cinci ani de muncă intensă, de transformări și obiective educaționale repuse în lumină.

Pas cu pas, an de an, fiecare unitate școlară din Giulești, Moișa, Săcuța și din nou, Boroaia, au trecut printr-un amplu proiect de reabilitare capitală.

Primarul Vasile Berariu a ținut ca standardul de calitate și nivelul dotărilor să fie unitar pentru toată rețeaua de învățământ.

Școlile sunt ca noi, iar acest lucru sporește plăcerea de a veni la școală.

Ultimul proiect de reabilitare a fost la Școala Primară Boroaia (nr.2), proiect încheiat în anul 2020.

Un pas la fel de important a fost făcut și anul acesta, când școlile din comună au încheiat partea de autorizare ISU și DSP.

Veștile bune nu se opresc aici. Proiectul pentru achiziția de tablete, laptopuri, camere web și tablete inteligente a fost aprobat pentru finanțare. Toți elevii din Boroaia vor beneficia, începând cu viitorul an școlar, de dispozitive electronice necesare pentru desfășurarea orelor pe internet, atunci când situația o va impune.

Valoarea proiectul se ridică la 842.000 de lei.

Primar Vasile Berariu

Grădinițe de poveste și încă aproape finalizată

Zona educației are un rol central în preocupările administrației locale din Boroaia.

Prin aceleași proiecte au fost modernizate și spațiile în care funcționează grădinițele. Toate oferă condiții așa cum n-au fost niciodată.

Mai mult decât atât, acum sunt pline de culoare, primitoare și cu multe personaje din povești.

Educația este într-o permanentă evoluție, iar noutățile au fost binevenite la nivel local. Rețeaua școlară s-a îmbogățit în această perioadă cu un Centru de Asistență Educațională (Afterschool) primul de acest fel din zona Fălticeni.

Investițiile în infrastructura școlară nu s-au oprit aici. În apropierea Școlii Gimnaziale „Vasile Tomegea” este în curs de finalizare cea mai nouă grădiniță din județul Suceava. Va fi și una dintre cele mai frumoase. Construită prin fonduri europene, clădirea va avea trei săli de grupă, o sală pentru activități interactive. În exterior va fi amenajat un parc de joacă.

Elementul distinctiv și de efect al noii grădinițe este un gard tematic, de unde personajele de poveste îi vor saluta pe prichindei în fiecare dimineață.

Concept de campus școlar rural

Toate aceste proiecte vor fi completate cu o sală de sport ultramodernă. Obiectivul va avea tribune cu 180 de locuri, dușuri, vestiare și o suprafață de joc care va permite practicarea mai multor sporturi de masă.

Noua sală de sport va fi construită între stadionul comunal și terenul de sport al școlii din centrul comunei Boroaia.

Dispunerea compactă a acestor patru obiective, școală, grădiniță, centru asistență educațională și viitoarea sală de sport, merge pe ideea de campus școlar, un concept al primarului Vasile Berariu care cuprinde esența infrastructurii educaționale din mediul rural.

Au fost nevoie de șase ani pentru a pune la punct rețeaua educațională, care la Boroaia continuă să se dezvolte.

Unităților de învățământ din comuna Boroaia nu le lipsește nimic. Pentru a se ajunge aici, autoritățile centrale și locale au alocat 50 de milioane de lei în ultimii 15 ani.

Câtorva generații li s-au asigurat cadrul educației de calitate. Ține doar de elevi și profesori să ducă mai departe reputația și valorile reper ale școlii boroiene, școală care produce oameni de succes.

ȘTIRI