Școala „Ion Irimescu” împlinește 150 de ani de existență. Ce personalități au învățat la școala fălticeneanăLocal

Școala „Ion Irimescu” împlinește 150 de ani de existență. Ce personalități au învățat la școala fălticeneană

       Accesări: 961

Moment jubiliar pentru mediul educațional local. Una dintre cele mai reprezentative unități de învățământ din Fălticeni marchează un secol și jumătate de existență. Școala Gimnazială „Ion Irimescu” îmbracă straie de sărbătoare cu acestei aniversări.

Ca și Colegiul Național „Nicu Gane” și Școala „Alexandru Ioan Cuza” este o unitate de învățământ cu tradiție și o istorie cu numeroase repere cu o însemnătate aparte.

Școala și-a deschis porțile pe 21 februarie 1873, pe atunci numindu-se „Școala de băieți nr.2”.

La fel ca și spitalul, bazele acestei școli au fost puse de un preot. Ion Savel este cel care prin strădania sa face posibilă deschiderea unității de învățământ în târgul Folticeni unde, la vremea respectivă, mai funcționau Școala Domnească (1842) și Gimnaziul „Alexandru Ioan I” (1870).

La festivitatea de inaugurarea au participat Alexandru Iamandi – primarul orașului și Gheorghe Măcărescu – locțiitor de prefect.

La început a funcţionat în localul de pe strada Ion Dragoslav nr. 9, cu două clase de băieţi, apoi s-au înfiinţat şi clase de fete, după 1897 devenind şcoală mixtă de fete şi băieţi.

După 1898 școala și-a desfășurat activitatea după legea învățământului elaborată de Spiru Haret, lege care a ridicat considerabil nivelul învățământului.

Școala a funcționat la mai multe adrese și în mai multe forme de organizare ca școală de băieți, școală de fete, școală generală, școală mixtă, școală de 10 ani, școală gimnazială.

Şcoala 2 se transformă în şcoală mixtă şi-şi mută sediul în casele avocatului Guter, pe strada Nicolae Beldiceanu.

În anii 1916-1918, deşi se primise aprobarea de revenire în localul de pe strada Ion Dragoslav, acesta era folosit ca spital şi activitatea didactică se desfășoară în casele învăţătorului Gheorghe Paradopol care nu va percepe nicio taxă.

În 1897 comunitatea evreiască, prin efortul financiar al membrilor săi, dă în folosinţă într-un local propriu, de pe strada Nicolae Beldiceanu, Şcoala Israelită de băieţi şi fete. În timp, în această clădire a funcţionat din 1948 Şcoala medie mixtă nr. 2, formată în urma reformei prin restructurarea Şcolii de fete „Principesa Elena”.

În sediul actual, școala își desfășoară activitatea neîntrerupt după anul 1950.

Dintre absolvenții de marcă ai acestei școli se numără scriitorul Mihail Sadoveanu, academicianul Petru Jitariu, academicianul Mihai Băcescu, publicistul Grigore Ilisei, profesorul universitar doctor în matematică Emil Perjeriu, generalul de brigadă Ionel Postelnicu, conferențiar universitar doctor Petru Marian, conferențiar doctor Oana Maria Darabă, caricaturistul Doru Axinte, medicul Oana Nistor.

În anul 1998, școala poartă pe frontispiciu numele marelui sculptor Ion Irimescu, după un an de așteptare de când conducerea școlii îi solicită acceptul printr-o scrisoare atent argumentată.

Școala „Ion Irimescu” din Fălticeni este deschizătoare de drumuri, iar în toamna aceluiași an înființează prima clasă I în alternativa educațională Step by step și prima clasă în alternativa educațională Waldorf din județul Suceava.

Școala este reabilitată de două ori, după Revoluția din decembrie, în anul 1992 și în anul 2019, când sunt realizate lucrări de reabilitare capitală.

ȘTIRI