Ideile bune, ca și veștile bune, circulă repede. Dorința unui cadru didactic din comuna Cornu Luncii s-a transformat în realitate, după ce propunerile lui au avut ecou în rândul colegilor, direcțiunii și a unei făuritoare de bine. Mihai Coca avea un plan mai vechi și spera ca și elevii Școlii Gimnaziale ”Ieremia Valahul” din Sasca Mare să aibă un laborator de informatică.
Chiar dacă este profesor de educație fizică și sport, asta nu l-a împiedicat să inițieze un demers pentru o disciplină la care nu are ore, pentru că școala este, în fond, marele câștigător.
Convins că lucrurile se vor aranja dacă există voință, profesorul Mihai Coca a făcut echipă cu Gabriela Popescu, fondatoarea fundației ”Te aud România”, iar de aici, pas cu pas, ideile au început să prindă contur.
În toamna anului trecut au fost decise coordonatele proiectului, după ce, împreună cu directoarea Maria Verdeș, s-a stabilit planul de bătaie. Una dintre clasele Școlii Gimnaziale ”Ieremia Valahul” din Sasca Mare urma să fie transformată în laborator de informatică.
Parteneriatul dintre fundație și unitatea de învățământ s-a concretizat într-un proiect de suflet pentru ambele părți.
Culoare și mesaje motivaționale
Odată ce ideile au fost așternute pe agendă, Mihai Coca și Gabriela Popescu au început munca propriu-zisă. Lunile octombrie și noiembrie au fost intense, activitățile de amenajare fiind în toi.
Luna decembrie i-a adus față în față pe membrii echipei de proiect, oameni ai schimbării, care, după cum susține directoarea Maria Verdeș, au dorit să deschidă o cale spre succes pentru cât mai mulți elevi.
După alte câteva săptămâni bune de muncă, laboratorul de informatică avea să fie gata.
În luna ianuarie au fost finalizate lucrările de amenajare și dotare.
Laboratorul dispune de 15 computere integrate HP (sistemul AIO (all in one) și două table, una mobilă, și una fixă.
Sala de curs pentru studiul informaticii este un altfel de laborator. Este colorată, dispune de multă lumină naturală și are mesaje motivaționale.
Cel mai important dintre acestea este chiar în „inima” laboratorului și sub ochii elevilor, un mesaj central și motivația din spatele întregului proiect: Viitorul lumii este în această sală.
În mijlocul clasei se află un spațiu la fel de colorat, unde profesorul și elevii discută și dezbat subiectele orei într-o manieră mult mai detașată.
Următorul pas va fi laboratorul inteligent
Profesorul Corneliu Busuioc predă informatica și, la fel ca și colegul Mihai Coca, s-a declarat fascinat de ideea unui laborator care iese din tiparele sălii clasice.
Elevii, profesorii și făuritorii de bine din acest proiect sunt încântați și mândri de acest proiect care înlesnește accesul spre lumea computerelor și programelor care îi atrage atât de mult pe copii.
Însă acesta este doar începutul.
Directoarea Maria Verdeș și colegii de la Școala Gimnazială ”Ieremia Valahul” au un gând și un nou plan ambițios. Ei vor ca laboratorul proaspăt înființat să treacă la următorul nivel.
Cu ajutorul fondurilor PNRR vor să transforme sala în laborator inteligent.
Mihai Coca – profesor de educație fizică și sport la Școala Gimnazială ”Ieremia Valahul” Sasca Mare
„Sportul, mai precis rugby-ul, a fost cel care ne-a adus față în față pe mine și pe doamna Gabriela Popescu. Prin intermediul proiectelor rugbystice pe care aceasta le desfășoară a avut ocazia să vină cu inițiative care aveau ca scop dezvoltarea personală a celor cu care lucrăm. Am început cu ”School in a bag”, am continuat cu ”Pași spre viitor” și am ajuns la dotarea cu 15 calculatoare a laboratorului de informatică de la Școala Gimnazială ”Ieremia Valahul” Sasca Mare. Sunt încântat că am reușit să produc o schimbare în școala în care m-am format și perfecționat ca profesor, dar și pentru că am putut fi părtaș la această bucurie de a construi o șansă de succes pentru elevii mei. Spun că am fost părtaș pentru că aici s-a lucrat în echipă: inițiatori de proiect, voluntari, colegi din rândul cadrelor didactice și nu în ultimul rând doamna director. Dumneaei nu numai că a adus o stare de bine permanentă, dar am simțit cu toții că a fost acolo cu și pentru noi, a dat culoare planurilor noastre și ajutat să avem un final frumos. A fost o etapă a vieții mele, a carierei mele în care am simțit că valorile sportului pe care îl iubesc se pot regăsi și în societatea nostră. Mulțumesc, ”Te aud România”! Mulțumesc, Gabriela Popescu!
Gabriela Popescu – fondator ”Te aud România”
”Încă din 2014, ”Te Aud Romania” sprijină copiii și tinerii prin programe de educație non-formală, iar prin acest proiect sedimentăm relația pe care am creat-o cu școlile de pe teritoriul județului Suceava. Educație digitală după școală contribuie la reducerea decalajului între urban și rural – scopul fiind cel de a aduce realitatea zilelor noastre mai aproape de elevii școlii gimnaziale din Sasca Mare. Colaborarea cu cei de aici mi-a redat speranța în actul educațional românesc, iar ce am găsit aici nu este nimic mai puțin decât formidabil – profesori dedicați, director implicat și, mai ales, oameni interesați să își valorizeze elevii. Mulțumesc pe această cale, domnului Mihai Coca – coordonatorului de proiect din cadrul școlii, doamnei director Verdeș și mai ales companiei 3M care finanțează acest proiect.”
Verdeș Maria – director al Școlii Gimnaziale ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii
„Școala Gimnazială ”Ieremia Valahul” Sasca Mare este o structură a școlii din Cornu Luncii și nu a putut decât să mă bucure parteneriatul încheiat de colegul nostru, domnul Mihai Coca, cu fundația ”Te aud România”. Am îmbrățișat din prima clipă acest proiect ambițios al școlii noastre pentru că am crezut în echipa care l-a propus și am considerat că este timpul să testăm dacă lucrurile mari se fac cu pași mici. De aceea, am fost foarte încântată să constat după prima întâlnire cu doamna Gabriela Popescu că proiecția mea în viitor a acestui proiect era o copie fidelă a ceea ce deja dumneaei avea în plan. Prin urmare, nu a fost decât un mic pas până a considera acest proiect provocarea noii mele poziții în Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii, aceea de director. Trebuie să vă spun că parteneriatul nu s-a rezumat doar la dotarea cu calculatoare a cabinetului nostru, ci a cuprins și activități de orientare profesională, educație financiară sau comunicare on-line. Mă bucură nespus inițiativele de acest gen din școala noastră, că îl avem pe Mihai Coca, dar și pe alții ca el, pentru că, trebuie să știți, la acest proiect s-a lucrat în echipă, de aceea ne și bucurăm cu toții de acest pas înainte al școlii noastre. Mulțumim din suflet tuturor celor care s-au hotărât într-o bună zi să facă o schimbare în viața școlii ”Ieremia Valahul” Sasca Mare. Mulțumim, ”Te aud România” și 3M România!”