Ecologia este o temă pe cât de importantă, pe atât de actuală. Unitățile de învățământ sunt chemate să se implice atât prin activități, cât și prin programe care pun accentul pe grija față de mediu. În acest context, Școala Gimnazială Bogdănești a primit un premiu prestigios, după o participare de succes într-un amplu proiect internațional.
Desfășurat pe o durată de șase săptămâni, proiectul „Climate Change” a inclus abordări variate pe tema „Schimbarea climatică la nivel mondial”.
Activitățile desfășurate au fost organizate pe subiecte diferite, în fiecare săptămână, care au căutat răspunsuri la întrebări esențiale: ce înțelegem prin schimbarea climatică?, care sunt cauzele schimbării climatice?, ce soluții putem implementa pentru reducerea și prevenirea poluării?
Au fost organizate întâlniri de la distanță, prin intermediul platformelor și dispozitivelor, cu alte școli din alte țări participante.
Profesoara Emilia Moșneguțu și elevii clasei a II-a A au reprezentat Școala Bogdănești în proiectul internațional „Climate Change”.
Doar 250 de școli din întreaga lume au fost nominalizate în clasamentul select al unităților educaționale câștigătoare, datorită participanților care s-au remarcat prin conținut și originalitate.
Ideile, implicarea, și activitățile organizate au adus unității de învățământ distincția „Școală de excelență”.
Recunoașterea a venit din partea Cartoon Network Climate Champions și Climate Action Project.
„Ne bucurăm nespus pentru că ne-am alăturat acestui proiect „Climate Action Project”, ne-a declarat profesoara Emilia Moșneguțu. „Școala noastră a fost nominalizată printre cele 250 de Școli de excelență. Ne propunem să continuăm cu promovarea activităților ecologice, cu elevii mei, cei de la ciclul primar, și nu numai.”
Esența unui proiect reușit
Coordonatorul proiectului din cadrul Școlii Gimnaziale Bogdănești, profesoara Emilia Moșneguțu, a desfășurat activități valoroase cu elevii, mai ales cu elevii clasei a II-a A. Aceștia au luat la cunoștință aspectele schimbării climatice.
Startul proiectului educațional global a fost dat pe 27 septembrie.
Teme săptămânale au dat răspunsuri la întrebări esențiale ale zilelor noastre: ce înțelegem prin schimbarea climatică și care sunt efectele schimbării climatice.
Apoi s-au realizat întâlniri cu alte școli de peste hotare pentru împărtășirea informațiilor cu privire la tematica proiectului, întâlnire desfășurată pe internet cu profesoara unei școli din Chișinău.
Altă activitate organizată la Școala din Bogdănești a vizat potențiale soluții în prevenirea schimbării climatic adaptat elevilor. Nu a lipsit diseminare informaților în ceea ce privește soluțiile pe care elevii le pot aplica (reciclarea, activități de ecologizare, plantare pomi) pentru un mediu mai curat.
Ultima activitatea a fost o întâlnire maraton, timp de 10 ore, în direct pe canalul You Tube, coordonată de fondatorii proiectului, cu ocazia Zilei „Acțiunii Climatice”.
Proiectul internațional Climate Action
În cadrul acestui eveniment anual, la care au participat aproximativ 250.000 de persoane la nivel global au fost anunțate cele 250 de școli de excelență ale Proiectului Climate Action.
Au fost invitați de seamă care au luat cuvântul, precum Prințul William, președintele James Alix Michel (Seychelles), Rick David (NASA), Matt Larsen-Daw (WWF), Prințesa Esmeralda (Belgia), Juan Pablo Celis Garcia (Programul ONU pentru Mediu) și alți lideri mondiali, oameni de știință și activiști.
Cartoon Network Climate Champions este o inițiativă de conștientizare a schimbărilor climatice care își propune să inspire copiii să facă față provocărilor zilnice care, în mod colectiv, pot face o mare diferență pentru sănătatea planetei noastre. A fost dezvoltat în colaborare cu WWF, o organizație de mediu de renume mondial.
Climate Action Project este un proiect educațional gratuit, global, care a fost lansat de Take Action Global, o organizație nonprofit educațională coordonată de Koen Timmers și Jennifer Williams, cu sediul în SUA, care implică 2.700.000 de profesori,studenți și elevi din 146 de țări.
Proiectul își propune să ajute elevii și studenții să studieze și să conștientizeze despre problematica schimbării climatice globale.