Momente de suflet în zi de sărbătoare. Praznicul Înălțării Domnului i-a reunit în cuget și simțire pe locuitorii comunei Preutești, localitate unde culturii cinstirii eroilor este unul aparte. În fiecare an este parcurs un itinerar ce include satele Arghira, Basarabi, Huși, Leucușești, Preutești, Mănăstioara, așezate pe Valea Șomuzului.
În bunul obicei al locului, gospodarii îmbrăcați în port popular au așteptat delegația formată din reprezentanți ai administrației publice locale, consiliului local și ai sistemului educațional.
Lor li s-au alăturat și cadrele militare în rezervă sau în retragere, iar printre acestea se află și primarul Ion Vasiliu, fost ofițer ISU.
Edilul comunei Preutești a fost întâmpinat în fiecare sat cu pâine și sare, simbol al ospitalității și prieteniei.
Cei car conduce întregul alai sunt cântăreții fanfarei, îmbrăcați în costume albe, de sărbătoare, care până la monumentul eroilor intonează cântece patriotice sau imnul național. Demn de menționat este și faptul că în fruntea suitei este drapelul țării, purtat de cel mai vârstnic dintre cadrele militare.
Un gând pios și gest de recunoștință
Câteva sute de eroi din satele comunei Preutești sunt comemorați anual la Ziua Înălțării.
În memoria acestora au fost ridicate monumente cu arhitecturi diferite, elementul comun fiind Crucea, semn al izbândei.
Și anul acesta pelerinajul spre aceste locuri închinate ostașilor martiri pornește din centrul comunei, cu popasuri în fiecare parohie din sat.
Preoții au oficiat slujbe de pomenire și au ținut cuvinte de învățătură legate de semnificația religioasă și istorică a zilei. Flori și coroane de flori au fost depuse cu ocazia aceluiași eveniment, în acordul cântecului eroilor martiri.
În satul Arghira, la finalul ceremoniei religioase elevii au recitat poezii patriotice.
Sfințirea unui nou monument la Mănăstioara
Periplul dedicat cinstirii eroilor comunei Preutești s-a încheiat la Mănăstioara, unde a fost sfințit un nou monument.
Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți, în prezența autorităților locale și a celorlalți participanți la Ziua Eroilor.
Ridicat cu sprijinul parohiei și al Primăriei, noul monument reprezintă un gest de prețuire față de înaintași.
La finalul evenimentului, primarul Ion Vasiliu și-a exprimat gratitudinea față de toți cei care au ajutat la desfășurarea manifestării, dar și celor care au participat la activitatea de comemorare, arătând că generația de astăzi are datoria de a-i pomeni pe eroii neamului românesc.