Unul din puținii veterani, în vârstă de 102 ani, trăiește în apropiere de municipiul Fălticeni, mai exact în satul Petia, comuna Bunești, iar numele dumnealui este Ștefan Țăranu, combatant în cel de al doilea Război Mondial, pe Frontul de Vest, cu Regimentul 16 Infanterie Fălticeni.
Domnul Ștefan Țăranu este un cunoscut al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, pentru că în anul 2022, luna septembrie, a participat, ca invitat de onoare, la Simpozionul „Istorie militară la Fălticeni.
Monumentele eroilor bătăliei de la Spătărești”, Școala militară de jandarmi de la Fălticeni fiind moștenitoarea și păstrătoarea patrimoniului și tradițiilor militare ale Regimentului 16 Infanterie Fălticeni.
În acel an, una din strănepoatele domnului Țăranu, termina școala militară de la Fălticeni, iar, în anul 1970, unul din băieți termina stagiul militar obligatoriu la unitatea din Fălticeni.
Și anul acesta, în ajun de Buna-Vestire, la mijlocul Postului Mare, am poposit la casa veteranului nostru, împreună cu cadre ale școlii de jandarmi și părintele paroh pentru a face ce este rânduit de Biserica noastră Ortodoxă, mai ales în timpul perioadelor posturilor de peste an.
După săvârșirea sfintei slujbe, împreună cu membri ai familiei, avândul în mijloc pe domnul Ștefan, s-a început a se depăna amintiri.
La un moment dat, cu același spirit dezinvolt care l-a caracterizat tot timpul, veteranul nostru îl roagă pe un domn colonel prezent dacă îi acordă o permisie. „Permisia” i-a fost acordată, chiar din acel moment, pe o perioadă de 5 ani, cu drept de prelungire, cu condiția să ne întâlnim în mod regulat în tot acest răstimp.
Zi binecuvântată a fost, și spun asta pentru că suntem binecuvântați să avem în mijlocul nostru oameni, semeni ai noștri, care erau conștienți că pe front vor plăti cu viața apărarea Patriei, iar cei rămași în viață având de înfruntat tot ce a urmat războiului. Nu au cerut niciodată nimic, poate doar puțin, foarte puțin din timpul nostru, pentru a povesti viața și amintirile de pe front.
Bisericile au o zonă destinată special, numită naos, pentru a fi pictați sfinții mucenici, dintre care vedem că foarte mulți sunt sfinți militari. Sinaxarele ortodoxe sunt pline de sfinți militari. Neamul nostru românesc a dat Bisericii mulți sfinți militari. La sfintele slujbe preoții se roagă rugăm pentru Armata țării, instituție binecuvântată, dacă aparține și apără valorile spirituale ale unui popor creștin.
Au calitate de veterani de război persoanele care au participat la primul sau la al doilea război mondial în Armata Română.
Potrivit informațiilor Ministerului Apărării Naționale, la începutul anului 2025, în țara noastră mai erau aproximativ 515 veterani de război în viață.
România are o zi în care se face amintirea veteranilor de război.
Ziua veteranilor de război este sărbătorită, în fiecare an, la 29 aprilie, amintind de data la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supraviețuitorilor Războiului de Independență (1877-1878), Înaltul Decret prin care a instituit pentru prima dată titlul de ”Veteran de război”, în conformitate cu Convenția Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostașilor care au luptat în acel război.




