România intră în Schengen din martie 2024. Acordul politic este doar pentru frontierele aeriene și maritimeActualitate

România intră în Schengen din martie 2024. Acordul politic este doar pentru frontierele aeriene și maritime

       Accesări: 375

Este oficial. După 13 ani de așteptare România va intra în Schengen. Începând din martie 20234, românii vor beneficia de avantajele Spaţiului Schengen. Anunțul este făcut de Ministerul Administrației și Internelor, care precizează că s-a ajuns la un acord politic cu ministerele similare ale Austriei și Bulgariei.

Acordul face referire doar la călătoriile pe cale aeriană şi maritimă.

În altă ordine de idei, românii vor avea mai puține controale și vor sta mai puțin la cozi în aeroporturile și porturile din cele 27 de țări membre ale spațiului comunitar european.

Pe parcursul zilelor de 26 și 27 decembrie au avut loc discuții pe canale diplomatice, între ministerele de interne, ministerele de externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care să încorporeze juridic respectivul acord politic.

Materializarea acordului politic presupune, apoi, acordul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, demers procedural care va continua joi, 28 decembrie 2023.

Un aspect important de precizat este faptul că în ultimele cinci luni negocierile privind intrarea în spațiul Schengen au fost foarte intense.

România dorește ca până la finalul anului 2024 să finalizeze același acord și pentru frontierele terestre.

Primul ministru Marcel Ciolacu a transmis că „românii vor beneficia din primăvara anului viitor de avantajele spațiului Schengen, pe cale aeriană și maritimă”.

De Pe altă parte, el menționează că Portul Constanța își va crește exponențial importanța.

Marcel Ciolacu este convins că în anul 2024 „vom închide negocierile și pentru frontiera terestră”.

El le-a mulțumit tuturor celor implicați și „în mod special colegilor mei din acest Guvern care au continuat demersurile, chiar dacă anul trecut ușa Schengen părea complet închisă!”

La rândul său, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, liderul PNL, a spus miercuri că acordul politic cu Austria pentru admiterea României în spaţiul Schengen, cu frontierele aeriene şi maritime este „un real succes” și „ rodul unei munci care a început imediat după integrarea Uniunea Europeană”.

Ciucă a precizat că „PNL a tratat dosarul României ca o prioritate absolută”.

El a mai spus că cei mai consistenți și relevanți pași au fost făcuți „în perioada guvernărilor liberale din ultimii ani, când miniștrii Afacerilor Externe, Afacerilor Interne și Justiției au depus toate eforturile pentru cauza României”.

Spațiul Schengen permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membre fără a trece prin controale la frontieră.

Acesta este una dintre cele mai importante realizări ale proiectului european. El a început în 1985 ca proiect interguvernamental între cinci țări ale UE – Franța, Germania, Belgia, Olanda și Luxemburg, fiind extins treptat pentru a deveni cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume.

Schengen este numele unui mic sat din Luxemburg, situat la frontiera cu Germania și Franța, unde Acordul Schengen și Convenția Schengen au fost semnate în 1985 și, respectiv, în 1990.

Spațiul Schengen acoperă peste 4 milioane de kilometri pătrați, cu o populație de aproape 420 de milioane de persoane, și include 27 de țări, 23 dintre cele 27 de state membre ale UE, și cele patru state membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția).

Croația a devenit la 1 ianuarie 2023, cea de a 27-a țară membră cu drepturi depline a spațiului Schengen. Controalele la frontierele interne cu Bulgaria, Cipru și România nu au fost încă eliminate, iar Irlanda nu face parte din spațiul Schengen.

Spațiul Schengen permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membre fără a trece prin controale la frontieră.

În fiecare zi, aproximativ 3,5 milioane de persoane trec frontierele interne pentru a munci sau a studia sau pentru a-și vizita familia și prietenii, iar aproape 1,7 milioane de persoane locuiesc într-o țară Schengen și lucrează în alta.

Se estimează că europenii efectuează anual 1,25 miliarde de călătorii în interiorul spațiului Schengen, ceea ce aduce de asemenea beneficii considerabile turismului și sectorului cultural.

ȘTIRI