Noul an școlar. Reguli pentru elevi, părinți și profesori. Cum vor fi organizate festivitățile de pe 13 septembrieEducație

Noul an școlar. Reguli pentru elevi, părinți și profesori. Cum vor fi organizate festivitățile de pe 13 septembrie

       Accesări: 2337

Peste câteva zile se încheie vacanța de vară, iar elevii se întorc la cursuri. Noul an școlar va debuta luni, 13 septembrie, și ca și anul trecut există un set de reguli care trebuie respectate la festivitățile dedicate acestui moment. Directorii de școală vor avea sarcina să ofere posibilitatea părinților să urmărească festivitatea de deschidere a școlii și pe internet.

Potrivit ordinului comun al Ministerului Educației și cel al Sănătății, care reglementează deschiderea și funcționarea școlilor, în condiții de pandemie, festivitățile pot avea loc doar dacă durează maxim o oră și jumătate. Acestea se vor desfășura în exterior, cu masca obligatorie.

Scenariile rămân aceleași, care au fost deja anunțate, roșu peste 6 la mie și verde până la 6 inclusiv. Scenariul roșu înseamnă școala cu ore desfășurate pe internet.

Pentru prima zi de școală, de exemplu, școlile trebuie să pregătească evaluarea infrastructurii şi identificarea unui spaţiu pentru izolarea temporară a cazurilor suspecte de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, organizarea spaţiilor (sălilor de clasă), cu aşezarea băncilor astfel încât să se asigure distanţarea de minimum 1 metru.

În situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maxim posibilă, stabilirea circuitelor funcţionale, organizarea spaţiilor de recreere, asigurarea materialelor de curăţenie, igienă şi dezinfecţie, asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi şi personal pentru situații de urgență, instruirea personalului pentru aplicarea planului de măsuri de protecţie sanitară.

Cum încep elevii orele, în anul școlar 2021 -2022

În timpul anului școlar, masca se va purta doar în interior.

Elevii din clasa copilului care a fost diagnosticat pozitiv vor continua învățământul în formă online timp de 14 zile, dar se poate reveni fizic în școală din ziua a opta, dacă elevii au fost testați și nu au fost contaminați.

Dacă părinții refuză testarea în ziua a opta a copiilor lor, acești elevi vor continua să învețe în regim online până la sfârșitul zilei a 14-a, după care se pot întoarce în școlii, potrivit miniștrilor Educației și Sănătății, care au vorbit despre cum se va desfășura noul an școlar.

După depășirea ratei infectării de șase la mie în localitatea respectivă, cursurile la școli vor trece în online.

Scenariile stabilite sunt cunoscute: toate creșele, școlile și grădinițele vor funcționa cu prezență fizică, și dacă se va depăși rata de infectare de 6 la mie.

De asemenea, excepție face învățământul special: activitățile de terapie pentru elevii cu nevoi speciale vor fi permise și după depășirea ratei de infectare de 6 la mie. Este singura excepție de la regulă.

Regulile din școli după 13 septembrie

Școlile vor urma scenariile anunțate anterior de autorități: roșu peste 6 îmbolnăviri la mie, verde până la 6 inclusiv.

Unitățile de învățământ din scenariul roșu vor susține cursuri prin intermediul platformelor cu transmisie pe internet.

Elevii vor avea la dispoziție la intrarea în şcoală şi pe coridoare, precum şi la intrarea în fiecare clasădispensere/flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini.

Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de minimum 1 metru între elevi, iar deplasarea elevilor în interiorul instituţiei trebuie limitată prin alocarea aceleiaşi săli pentru o singură clasă de elevi.

Este interzis schimbul de obiecte personale.

La nivelul școlilor va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 de minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei, precum și păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil;

Atât elevii, cât şi personalul au obligaţia de a se spăla/de a-şi dezinfecta mâinile imediat după intrarea în şcoală şi înainte de a intra în sala de clasă, înainte de pauzele de masă, înainte şi după utilizarea toaletei, după tuse sau strănut, ori de câte ori este necesar.

Purtarea măştii de protecţie

Masca de protecţie este obligatorie pentru întreg personalul unităţii de învăţământ şi va fi purtată în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor în interior

La orele de specialitate din învăţământul vocaţional este obligatorie purtarea măştii de protecţie, cu excepţia orelor de studiu ale instrumentelor de suflat.

Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum şi în timpul tuturor orelor de educaţie fizică.

Schimbul măştii de protecţie utilizate între persoane este interzis.

Potrivit aceluiași ordin comun al Ministerului Educației și cel al Sănătății se recomandă ferm purtarea măstii de uz medical însă se admit măști de tip textil care să asigure acoperirea orificiilor nazale și a gurii.

Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special.

Accesul şi fluxul de persoane vor fi gestionate la intrarea în instituţia de învăţământ de către persoane desemnate de către conducerea unităţii de învăţământ.

Este recomandată intrarea prin mai multe căi de acces pentru a reduce fluxul de elevi.

În cazul în care această separare nu este posibilă, respectarea distanţării fizice a persoanelor care intră în instituţia de învăţământ este esenţială;

Căile de acces (de tip poartă sau uşă) vor fi menţinute deschise în timpul primirii elevilor pentru a limita punctele de contact;

După dezinfecţia mâinilor, elevii vor fi îndrumaţi direct în sălile de clasă;

Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unităţii de învăţământ (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis, în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ.

Părinţii sau însoţitorii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi dizabilităţi au acces în unitatea de învăţământ, cu respectarea normelor de protecţie sanitară necesare.

ȘTIRI