Solidaritatea și omenia au fost cuvintele cheie din ultimele două săptămâni. De când a izbucnit războiul din Ucraina, mii de refugiați au intrat în țară prin Vama Siret. Românii au fost alături de cetățenii ucraineni chiar de la începutul conflictului armat, iar voluntarii și instituțiile au conlucrat pentru evitarea unei crize umanitare.
Printre cei care au acționat cu responsabilitate și celeritate se numără și autoritățile locale din comuna Vadu Moldovei.
Primarul Bogdan Amariei și câțiva localnici au reușit să pună la punct un adăpost pentru refugiați. Au fost aduse paturi, lenjerii, perne și apă.
Spațiul este amenajat în Căminul Cultural din satul Ciumulești.
Clădirea a fost reabilitată și modernizată recent, iar condițiile în care pot fi primiți refugiații din Ucraina sunt foarte bune.
„Noi am anunțat disponibilitatea noastră privind primirea refugiaților. Îi așteptăm cu drag și le oferim condiții bune. Au căldură și tot ce este nevoie pentru a se odihni și liniști. Facem tot ce ne stă în putință pentru a fi gazde bune pentru mame, copii și bătrânii care vin din Ucraina.”, a explicat primarul Comunei Vadu Moldovei. „Aș dori să subliniez mobilizarea cetățenilor din comună pentru amenajarea acestui spațiu de cazare, înțelegerea de care au dat dovadă. Sprijinul lor a fost important.”
Căminul din localitate dispune de încălzire centrală și grupuri sanitare proprii.
Edilul Bogdan Amariei le-a pregătit noi facilități pentru cazare, iar începând de astăzi au fost montate și dușuri cu apă caldă.
În sala de activități din cadrul căminului sunt amenajate 25 de paturi.
Până acum au fost cazați 20 de refugiați. Ucrainenii au fost primiți cu bucurie și omeniți. Au stat doar cât să se odihnească după atât de mult drum, după care au plecat mai departe. Copiii au primit jucării, dulciuri și fructe.
Cum războiul continuă, refugiații vor continua să vină. Autoritățile din comuna Vadu Moldovei sunt pregătite și așteaptă să le ofere un loc de odihnă.
Faptele bune nu se opresc aici.
Mai mulți tineri plecați în străinătate au trimis bani, sume între 100 și 200 de euro, pentru ucrainenii care ajung în Vama Siret. Banii au fost aduși de părinții tinerilor la Primăria Vadu Moldovei.
Fondurile adunate au fost deja depuse în contul Crucii Roșii Suceava.
Îmbucurător este și faptul că foarte mulți localnici, unii aflați în diaspora, dar și cei care au rămas în țară, își pun și casele la dispoziție pentru refugiați.
O altă familie din satul Ioneasa, aflată la muncă în Germania, trimite ajutoare pentru ucraineni. Pachetele cu produse de primă necesitate este deja pe drum.