Clipe memorabile pentru turiști, dar și pentru gazde. Noaptea Muzeelor, ediția 2024, i-a atras pe numeroși iubitori ai muzeelor, dornici să revadă ori să descopere opere de artă și colțuri de natură vie, frânturi de istorie, crâmpeie de literatură și personalități marcante din Fălticeni. Organizat sâmbătă, 18 mai, între orele 18 și 24, evenimentul a fost pentru mulți un prilej excelent pentru a ieși cu familia și prietenii în căutarea frumosului.
Persoane de toate vârstele, de la copii, la tineri, adulți și bătrâni, au trecut pragul celor cinci muzee din Orașul Muzeelor, așa cum este supranumit Fălticeniul.
Gazdele au fost surprinse de afluxul de turiști, mai mulți ca niciodată, care au venit de la Botoșani, Piatra Neamț, Bistrița, Pașcani, Iași, Vatra Dornei, Rădăuți, iar cei mai mulți au fost cei din orașul Suceava.
Și cei din localitățile limitrofe, Mălini, Preutești, Rădășeni, Dolhești, Râșca, Bunești, Horodniceni au vizitat muzeele din Fălticeni.
Interes ridicat pentru muzee
Localnicii au venit și ei în număr mare, surprinzător fiind numărul tinerilor interesați de acest eveniment.
De altfel, administratorii muzeelor din Fălticeni au spus, la unison, că niciodată nu au fost atât de mulți vizitatori la Noaptea Muzeelor ca anul acesta.
Un număr record de vizitatori au sosit în aceste oaze de artă, cultură și natură, Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, Galeria Oamenilor de seamă, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, și Muzeul Fălticenilor.
Cel mai atractiv s-a dovedit Muzeul Apelor, aproximativ 1.500 de vizitatori au trecut pragul muzeului.
Și la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” au fost numeroși vizitatori, peste 1.000 după cum anunță conducerea muzeului.
Turiști mulți au fost și la Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, unde circa 650 de persoane au vizitat locuința în care a trăit și creat autorul romanului „Baltagul”.
Galeria Oamenilor de Seamă și noul Muzeu al Fălticeniului „Vasile Ciurea”, acesta din urmă deschis în urmă cu doar 10 luni, au avut parte grupuri numeroase de turiști, peste 500 fiecare.
Ultimii vizitatori ai muzeelor din Fălticeni au fost doi tineri din Fălticeni și Boroaia, care au pășit în muzeu la ora 23:45, cu un sfert de oră înainte de închiderea programului.
Multe dintre muzeele din țară au fost închise
Afluxul de vizitatori se explică și prin faptul că multe muzee din țară, inclusiv cele din Suceava, au rămas închise pe fondul protestelor muzeografilor, nemulțumiți de salariile mici.
În ciuda acestui fapt, muzeele din Fălticeni au rămas deschise, muzeografii fălticeneni primind aprecierea publicului pentru faptul că au rămas în activitate până la miezul nopții.
Vizitatorii au putut păși în instituțiile muzeale începând cu ora 18 și până la ora 24.
Cei mai mulți au venit cu mașinile personale, dar au fost și turiști care au ales să vină în grup cu autocarele.
Noaptea Muzeelor, ediția 2024, este, de departe, cea mai abundentă și intensă ediție din istoria acestui eveniment.