În cursul dimineții zilei de vineri, 20 decembrie, grefierii Judecătoriei Fălticeni și-au întrerupt activitatea și s-au alăturat protestului care a avut loc la nivel național, în timpul întâlnirii dintre reprezentanții profesiei și Ministrul Justiției, Cătălin Marian Predoiu.
Protestul a avut loc și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni.
Începând cu ora 11:30, peste 6000 de grefieri au ieșit în faţa instanţelor şi a parchetelor din România. Au fost închise arhivele și registraturile iar ședințele de judecată au fost suspendate.
Motivul îl constituie aprobarea de către Guvernul României a proiectului de lege pentru modificarea OUG nr. 114/2018 privind unele măsuri fiscale și bugetare, proiect pe care Guvernul vrea să își asume răspunderea în Parlament, luni, 23 decembrie 2019.
Marea nemulțumire este legată de eliminarea pensiilor de serviciu.
Sindicatele spun că nu a existat o dezbatere reală cu partenerii de dialog social pe tema acestor măsuri.
Angajații din sistem anunță că iau în calcul întreruperea activității pe perioadă nedeterminată, din ianuarie 2020.
Poziția personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor de judecată şi parchetelor de pe lângă acestea, referitor la propunerile legislative, a fost transmisă printr-un comunicat de presă.
Se arată că personalul auxiliar de specialitate beneficiază de dreptul de pensie de serviciu, iar nu pensie specială, în fapt, fiind vorba despre o pensie ocupațională, astfel cum este denumită în Uniunea Europeană.
În comunicat se precizează că o nouă eliminare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilității cadrului normativ şi privează această categorie profesională de o minimă stabilitate financiară pe termen scurt şi mediu.
Pensiile de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate sunt compuse din două elemente: pensie contributivă şi un supliment din partea statului, acordat ca o compensare pentru privarea de anumite drepturi și libertăți pe perioada în care persoana a desfășurat activitatea supusă unui regim special de interdicții și incompatibilități.
Personalul auxiliar de specialitate din instanțe și parchete reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de justiție, aproximativ 8000 de persoane: grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentariști, grefieri statisticieni și specialiști IT.
Redăm comunicatul de presă al organizațiilor sindicale și profesionale care susțin demersul:
Comunicat 19 decembrie 2019-OUG 114