Sistemul educațional local se înnoiește constant. Colegiul Național „Nicu Gane” va beneficia anul acesta de un pachet de investiții care vor accentua dimensiunea modernă, incluziunea și necesitatea unor condiții mai bune pentru elevi și profesori. Fonduri de peste 10 milioane de lei sunt previzionate pentru unitatea de învățământ din Fălticeni, care se remarcă prin rezultate deosebite la olimpiade și concursuri, la Bacalaureat și Evaluarea Națională.
Sursele de finanțare sunt diferite, iar investițiile vor fi implementate etapizat.
Din bugetul local, autoritățile municipiului Fălticeni urmează să direcționeze, conform datelor publicate în lista de investiții, suma de 2,3 milioane de lei, pentru categorii de lucrări și obiective diferite.
Colegiul Național „Nicu Gane” s-a orientat și spre fonduri externe, iar anul acesta va fi unul al proiectelor educaționale.
Pe lângă numeroasele programe Erasmus+, desfășurate în prezent, cu beneficii importante pentru elevi și profesori, unitatea de învățământ va fi angrenată într-un proiect de amploare ale cărui costuri se ridică la circa 8 milioane de lei.
Merită amintit faptul că la momentul actual este derulat cu proiectul de reabilitare al internatului, în valoare de 13,5 milioane lei din fonduri europene, iar în ultimii ani au fost reabilitate sala de sport și cantina colegiului, din fonduri locale, respectiv guvernamentale.
„În calitate de director al colegiului, doresc să-mi exprim aprecierea față de sprijinul constant și investițiile importante realizate de administrația locală în instituția noastră de învățământ. Grație implicării constante a autorităților locale, colegiul nostru beneficiază astăzi de condiții moderne și sigure pentru desfășurarea procesului educațional, care contribuie direct la creșterea performanței și la formarea unei generații bine pregătite pentru viitor.”, ne-a declarat Codrin Bența, directorul Colegiului Național „Nicu Gane”. „Fie că vorbim de modernizarea clădirilor, de renovarea acestora, de dotarea laboratoarelor, de investiții în digitalizare sau îmbunătățirea spațiilor destinate activităților extracurriculare, fiecare proiect realizat demonstrează o reală preocupare pentru sprijinirea educației de calitate. Colaborarea eficientă cu administrația locală este un exemplu de bune practici și un model pentru susținerea durabilă a educației în comunitatea noastră.”

Investiții din bugetul local
Colegiul Național „Nicu Gane” va primi mai multe sume de la bugetul local pentru câteva obiective.
Terenul de sport va fi reabilitat integral, suprafața de joc și gardul urmând să fie complet înlocuite. În proiectul care va costa 586.000 de lei figurează și montarea unor tribune, cât și dotarea terenului cu plase de siguranță.
Este plănuită construirea unei noi biblioteci.
Aceasta va fi amplasată între corpul B și sala de sport. Obiectivul este gândit ca un spațiu multifuncțional. Actuala clădire, veche de peste 90 de ani, în care biblioteca funcționează de circa patru decenii, ar urma să fie demolată.
Costurile totale se ridică la 1,23 milioane de lei.
Tot din bugetul local vor fi suportate cheltuielile pentru înlocuirea instalației termice, calorifere, sistem de conducte și achziția de trei noi centrale pe gaz natural. Investiția este cifrată la peste 470.000 de lei.
Mai este prevăzută modificarea instalației de gaze naturale la internat, care va costa 31.000 de lei. În plan se află și modernizarea vestiarilor de la Stadionul „Nada Florilor”, aflat în proprietatea colegiului.
Proiectul urmează să fie implementat în viitorul apropiat.
Investiții din surse externe
Unul dintre proiectele finalizate este cel pentru dotarea cu mobilier și echipamente IT prin Programul Național de Redresare și Reziliență.
Printr-o altă finanțare, Colegiul Național „Nicu Gane” urmează să deschidă un laborator ultra-modern, cu ajutorul fondurilor oferite de Guvernul Japoniei.
Alte două laboratoare inteligente, în valoare de peste 700.000 de lei, fonduri PNRR, sunt în curs de amenajare.
Nu în ultimul rând, tot pe linie educațională, este implementat la momentul actual un proiect foarte vast denumit APIIS (Acces, Persistență și Incluziune în Învățământul Superior), în care sunt implicate trei instituții, Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni (coordonator), alături de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (partener), și Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni (partener).
Proiectul vizează promovarea accesului egal la educație și formare de calitate, favorabilă incluziunii, în special pentru grupurile defavorizate, începând de la educația și îngrijirea timpurie, continuând cu educația și formarea generală și profesională până la învățământul terțiar, precum și educația și învățarea în rândul adulților.
Finanțarea este de circa 8 milioane de lei, fiind asigurată din Fondul Social European+.
Obiectivul acestui program este Prevenirea părăsirii timpurii a școlii și creșterea accesului și participării grupurilor dezavantajate la educație.

