Profesorul de fapte bune și elevii Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” continuă să salveze viețile semenilorEducație

Profesorul de fapte bune și elevii Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” continuă să salveze viețile semenilor

       Accesări: 1870

Educația pentru viață începe în familie și continuă la școală. Este un curs care se predă de ani buni la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” și care, din fericire, atrage tot mai mulți liceeni. Elevii nu primesc note, nu primesc nici absențe și nici nu dau examen.

Cursul pentru viață are un profesor, mentor și înfăptuitor ca model de urmat pentru tânăra generație.

Bogdan Dumitriu, profesorul de fapte bune, așa cum l-am denumit de mai multe ori în articolele noastre, i-a atras în jurul său pe liceenii cu suflet mare care, ca și el, donează sânge pentru persoanele aflate pe patul de spital.

Ceea ce a reușit este extraordinar, dincolo de cuvinte.

Dacă în urmă cu câțiva ani, campaniile se desfășurau cu o mână de tineri, astăzi numărul donatorilor formează două echipe de fotbal.

Bogdan Dumitriu vorbește deja despre „mișcarea umanitară de donare de sânge” de la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” din Fălticeni, arătând, astfel, amploarea acesteia și efectele profunde pe care le produce la nivel sufletesc.

Să știi că salvezi oameni, oameni care și-au pierdut sănătatea, așteptând-o cu speranță, este un gest de umanitate, altruism și bunătate. Sunt fapte care îi fac pe acești tineri să fie salvatori

Campaniile au început ca evenimente anuale, continuând în anii următori ca acțiuni semestriale, apoi de trei ori într-un an școlar, iar din 2021, se organizează de patru ori într-un an școlar.

Ultima acțiune s-a derulat la începutul lunii martie, fiind cea de-a treia campanie de donare de sânge din acest an școlar, după cele din septembrie și decembrie 2022.

21 de tineri și-au manifestat dorința de a participa, însă doar 17 au reușit să doneze la Centrul de Transfuzii Suceava, 13 elevi și trei absolvenți de-ai noștri și profesorul Dumitriu. Mulți dintre ei au la activ mai multe donări de sânge, însă la această campanie au participat și tinerii care au donat pentru prima dată.

„Bobocii” sunt Emanuel-Paul Băeşu, Iustin-Petrică Huţanu, Dorin-Constantin Petriceanu, Crina-Ionela Bîhu, Vasile-Manuel Alexandruţă, Valentin Ghiorghiţă, David-Alexandru Muşet, Iosif- Marian Otves, toți din clase de a XII-a, care au înțeles importanța donării sângelui.

Veteranii elevi ai Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” sunt Cosmin Curcan, Dorin Dumitrache, Andrei Oproaia, Cătălin Bogdan și Pavel Cojocaru, ultimii doi, având patru, respectiv cinic donări de sânge, aceștia participând încă din clasa a XI-a la activitățile de voluntariat la Centrul de Transfuzii Suceava.

Pavel (Pașa, cum îi spun colegii) este noul recordman cu cinci donări din postura de elev și abia așteaptă ultima acțiune umanitară a acestui an școlar, care se va desfășura în luna mai.

Și pentru că faptele bune sunt legate cu fire invizibile care atrag și unesc pe oameni, la acțiunile de anul trecut s-au alăturat și veteranii absolvenți de anul trecut, Vlad Tenciu, Rareș Cocian si Sebastian Postelnicu, aceștia fiind deja donatori convinși, care transmit mai departe prin exemplu și informare importanța actelor de donare de sânge.

Merită menționat numele lui Vlad Tenciu, recordmanul de anul trecut cu patru donări ca elev, acum la a șaptea donare cu grupul de la Mihai Băcescu.

Bogdan Dumitriu subliniază că dorința foștilor absolvenți de a se alătura grupului-mamă este un motiv de mândrie și arată că puterea exemplului înseamnă sursă de inspirație.

Profesorul de fapte bune a ținut să aducă mulțumiri conducerii Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”, colegului Ciprian Constantineanu și, prin amabilitatea Nicoletei Loghin, firmei de transport Ceztrans Company pentru sprijinul acordat în deplasarea elevilor la Centrul de Transfuzii Suceava.

ȘTIRI