Accesări: 3117

Vor acorda mai puțin timp unor acțiuni de pe perioada programului de lucru. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni au decis să-și restrângă activitatea ca răspuns la măsura adoptată recent de Camera Deputaților. Pentru opt zile, aceștia își vor reduce programul pe anumite atribuții de serviciu.

Procurorii fălticeneni urmează exemplul colegilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, și cei ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, care au decis să îți restrângă activitatea în prima săptămână din luna februarie.

Oamenii legii sunt nemulțumiți de faptul că modificările aduse prin vot în Camera Deputaților, prin adoptarea unui proiect privind abrogarea dispozițiilor legale care reglementează dreptul la pensia de serviciu al magistraţilor, afectează grav statutul constituţional al magistraţilor.

Potrivit procurorului Adrian Lavric, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, prin aceasta se încălcă independenţa şi afectează statul constituţional al procurorilor, precum şi punctul de vedere al personalului auxiliar şi conex de specialitate din cadrul Parchetului, privind abrogarea dispozițiilor legale care reglementează dreptul la pensia de serviciu al personalului auxiliar de specialitate din instanţe si parchet.

Pensia de serviciu a magistraţilor reprezintă o compensaţie pentru imposibilitatea exercitării unor drepturi fundamentale şi a fost reglementată în considerarea incompatibilităţilor stabilite pentru întreaga carieră profesională.

În acest sens s-a pronunţat şi Curtea Constituţională prin Decizia nr. 20/2000, a statuat că pensia de serviciu pentru magistraţi a fost instituită în vederea stimulării stabilităţii în serviciu şi a formării unei cariere în magistratură.

Pe 31 ianuarie 2020 a avut loc adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, pentru a analiza posibilitatea declanşării unui protest având în vedere votul Plenului Camerei Deputaţilor din data de 28 ianuarie 2020.

Procurorul Adrian Lavric menționează că pensia de serviciu pentru magistraţi „nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii”.

Acest statut special impune magistraţilor „obligaţii şi interdicţii pe care celelalte categorii de asiguraţi nu le au.”

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, prezenţi la adunarea generală, au apreciat că modificările legislative aduse prin votul exprimat în cadrul Plenului Camerei Deputaţilor din data de 28 ianuarie 2020, în sensul adoptării proiectului de lege Pl-x nr. 292/2019 privind abrogarea dispozițiilor legale care reglementează dreptul la pensia de serviciu al magistraţilor sunt de natură a afecta grav statutul constituţional al magistraţilor.

Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, a hotărât cu unanimitate de voturi, ca procurorii din cadrul Parchetului să-și restrângă activitatea la cauzele ce presupun situaţii de urgenţă care urmează a fi apreciate în concret de fiecare procuror.

Programul de primire a plângerilor se va reduce la o oră/zi, între orele 10:00 – 11:00, plângerile, cererile, memoriile urmând a fi depuse la grefa unităţii.

De asemnea, programul de acordare a audienţelor va fi redus la singură oră/zi, în intervalul orar 10:00 – 11:00.

Hotărârea adunării generale sunt valabile intervalul 31 ianuarie și 7 februarie 2020.

Procurorul Adrian Lavric menționează că în funcţie de evoluţia situaţiei generate de abrogarea dispoziţiilor legale menţionate anterior, situaţia urmează să fie reanalizată, cu posibilitatea luării unor măsuri pe viitor.

ȘTIRI