Pași pentru suflet și credință. Adormirea Maicii Domnului, sărbătoarea care încheie un post de 14 zile, este un moment pe care ortodocșii de stil vechi îl marchează printr-o procesiune impresionantă ce se desfășoară la Fălticeni. Este un moment aparte care reunește câteva sute de credincioși și zeci de clerici într-un marș al spiritualității.
Organizat de Eparhia Sucevei în colaborare cu parohia Catedrelei „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, evenimentul este un buchet de rugăciuni aduse Maicii Domnului.
Manifestarea de anul acesta s-a derulat miercuri, după Sfânta Liturghie, în prezența unui sobor format din trei ierarhi, Preasfințiții Sofronie, Iosif și David, la care e adaugă numeroși preoți de la mănăstiri și parohii.
Don partea oficialităților au participat senatorul George Mîndruță, primarul Vasile Cepoi, edilul comunei Drăgușeni, comisarul Emilian Rusu, șeful SPCRPIIV, fii ai comunității ortodoxe de stil vechi, și comisarul șef Vasile Grădinaru, comandantul Poliției Municipiului Fălticeni.
Tradiție, credință și frumusețe
Procesiunea s-a desfășurat pe traseul Catedrala ortodoxă de stil vechi – Strada 1 Mai – Centru – Catedrala ortodoxă de stil vechi.
Pe tot parcursul acesteia, sunetul de toacă și mirosul de tămâie au însoțit neîncetat alaiul credincioșilor, în timpă ce tinerii din Corul mitropolitan „Schimbarea la Față” au înfrumusețat manifestarea cu imnuri închinate Maicii Domnului.
Copiii, tinerii, femeile și bărbarții s-au îmbrăcat în straie populare, având în mâini steaguri, icoane, busuioc sau flori.
Două icoane ale Maicii Domnului, ornate cu sute de flori albe, au fost purtate de umeri, la fel ca și epitaful, stofa pictată cu scena reprezentând punerea în mormânt a Maicii Domnului.
Pomenirea eroilor neamului românesc
Clericii și credincioșii au făcut un prim popas în centrul municipiului Fălticeni unde au fost săvârșite rugăciuni de pomenire pentru eroii neamului și cei ai acestui oraș, căzuți pe câmpurile de luptă.
Ierarhii au oficiat slujba la monumentul de pe esplanada „Nada Florilor”, după care corul mitropolitan a intonat un cântec patriotic.
La manifestare au participat credincioși din Rădășeni, Bogdănești, Râșca, Drăgușeni, Forăști, Slatina, Mălini, dar și din alte eparhii.
Spre finalul procesiunii, arhiereii, preoții, diaconii și credincioșii s-au oprit în curtea catedralei pentru un ultim buchet de rugăciuni.
În cadrul cuvântului de învățătură, părintele protoiereu și paroh Sebastian Mogârzan le-a mulțumit tuturor pentru participare, clerici, oficialități și credincioși, arătând că procesiunea este un dar închinat Maicii Domnului, un prilej de bucurie și folosință sufletească pentru fiecare dintre cei prezenți.