Încep să apară primele efectele războiului. Invazia declanșată această dimineață asupra Ucrainei, când trupe ale armatei ruse au pătruns terestru și aerian, iar atacurile cu rachete au lovit mai multe obiective din orașe importante, a instalat panica în rândul populației. Sute de cetățeni din zona Cernăuți au venit în România pentru a-și găsi pentru un moment liniștea.
Ei și-au părăsit locuințele, au luat câteva lucruri cu ei și s-au îndreptat spre granița cu România.
Prin Vama Siret au trecut numeroși de ucraineni, care s-au refugiat în țara noastră.
Unii au venit cu mașinile, alții sunt pe jos.
Oamenii au trecut frontiera, joi dimineața, fugind din calea războiului declanșat în țara lor, în dimineața zilei de 24 de ianuarie, când trupele ruse au pătruns în Ucraina.
Reprezentanții Poliției de Frontieră precizează că nu există o situație deosebită și că deocamdată fluxul prin Vama Siret este unul obișnuit.
Ucrainienii care au trecut granița au povestit jurnaliștilor că numeroși cetățeni vor să intre în România, cozile fiind mari la vama ucraineană.
Mii oameni care și-au făcut rapid bagajele, și-au luat copiii și rudele și s-au îndreptat către prietenii din România care i-ar putea primi în casele lor.
Mulți dintre ei au luat această decizie după ce a fost bombardat aeroportul Ivano – Frankivsk, aflat la aproximativ 200 de kilometri de județul Suceava.
În Vama Siret, ucrainienii care au fugit din calea războiului, așteaptă să intre în România. Sunt familii întregi, oameni cu copiii în brațe, cu bagaje făcute pe fugă. Împreună cu familile lor, și-au luat tot ce aveau de preț și se refugiază în România. De partea ucraineană, alți oameni caută drumul spre România.
Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a declarat că, la primele ore ale zilei, în județ au intrat câteva sute de cetățeni ucraineni. El mai spune că se așteaptă ca pe parcursul zilei sa fie un flux crescut în vamă, ca urmare a situației din Ucraina.
Unii dintre cei care au trecut granița au și cetățenie română sau au rude ori prieteni în Suceava.
Autorităţile ucrainene au permis ieşirea din ţară doar a femeilor, copiilor, iar în cazul bărbaţilor este permisă părăsirea ţării doar pentru cei care au rezidenţă pe teritoriul altui stat.
Pentru refugiați, în primă instanță, vor fi tabere mobile, instalate la punctele de trecere a frontierei. Apoi, oamenii vor fi duși la cămine sau cazați în sistem hotelier, în județ.
Pentru refugiați vor fi instalate tabere mobile, în zona punctelor de trecere a frontierei. Oamenii vor fi duși la cămine sau cazați la unități cu regim hotelier.
Autoritățile spun că sunt pregătite să ofere asistență medicală, psihologică și de ordin religios, precum și translatori.